ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ


Τη στιγμή που στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς η οικονομική κρίση δείχνει καθημερινά το   χειρότερο πρόσωπο της, την ώρα που κάθε συνταγή και κάθε αλχημεία των επιτελείων των από πάνω για την έξοδο από την κρίση δεν καταφέρνει να κατευνάσει τις ''αγορές'', η κυβέρνηση Παπαδήμου, σαν άξιος συνεχιστής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το καταστρεπτικό της έργο. Δρώντας σε διατεταγμένη υπηρεσία εκτελεί με προθυμία τις επιταγές της τρόικας και των εγχώριων αλλά και διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων επιβάλλοντας κοινωνική εξαθλίωση στη χώρα. Την  ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα πιο ακραία μέτρα στις πλάτες του λαού και της νεολαίας, εν μέσω εξεταστικής και ενώ το σύνολο των ΑΕΙ ΤΕΙ είναι αντίθετο με την εφαρμογή του νόμου. ΟΛΟΙ; Όχι κ όλοι! Ένα από τα ΤΕΙ που είναι πάντα πιστό σκυλί του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι το ΤΕΙ Πάτρας το ΤΕΙ του ΠΑΣοΚαπλάνη που σαν τίμιο παιδί της ίδιας πολιτικής που έφτιαξε την τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως ακριβώς ήθελε έρχεται τώρα να την αποτελειώσει με  την εφαρμογή του νόμου. Προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις  και με οποιοδήποτε μέσο, και σύμμαχο να καταφέρει να εφαρμόσει τον νόμο Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια  εκπαίδευση αρχίζοντας από τα νέα Συμβούλια Διοίκησης.
Λίγα λόγια για το Συμβούλιο Διοίκησης…
Μετά από 6 εβδομάδες μαχητικού φοιτητικού κινήματος στις αρχές Σεπτέμβρη  η κρίσιμη μάχη που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας είναι ενάντια στην εκλογή των εσωτερικών μελών των συμβουλίων διοίκησης των Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι ενός φαινομενικά τόσο τεχνικού ζητήματος που στην πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο. Για την ακρίβεια στον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων ΤΕΙ αποτυπώνεται η μορφή που θα πάρει η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα. Διακυβεύεται έντονα αν η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παραμείνει δημόσια με δημοκρατική λειτουργία ή όχι. Οι φοιτητές θα χάσουν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα να διεκδικούν μέσα από τους συλλογικούς τους αγώνες τη βελτίωση των σπουδών τους, οι καθηγητές θα αντιμετωπίσουν μια ριζική επιδείνωση της εργασιακής και ακαδημαϊκής θέσης τους. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα Συμβούλια θα κληθούν να εφαρμόσουν τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, τις διαγραφές φοιτητών, την εφαρμογή μέτρων εργασιακής εφεδρείας και απολύσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή μάνατζερ και εξωπανεπιστημιακών που ακολουθώντας κάθε φορά τις επιδιώξεις του Υπουργείου θα προσαρμόζουν τα προγράμματα σπουδών και άρα και τα πτυχία μας στις ''ανάγκες'' της αγοράς. Επί της ουσίας αυτό αποσυνδέει την οποιαδήποτε έννοια εργασιακής και επαγγελματικής κατοχύρωσης από τα πτυχία, ενώ ανοίγει τον δρόμο για τις περαιτέρω κατατμήσεις γνωστικών αντικειμένων, αποκρίνοντας τους σπουδαστές από λογικές συλλογικής αναπαράστασης-διεκδίκησης-κατοχύρωσης(σπάσιμο ενιαίων πτυχίων, κλείσιμο σχολών, κατάργηση συλλογικής σύμβασης εργασίας). Ταυτόχρονα εντείνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία εντός ΑΕΙ-ΤΕΙ μιας και τα ιδρύματα θα είναι αναγκασμένα να αναζητούν οικονομικούς πόρους πέραν της κρατικής χρηματοδότησης η οποία έχει μειωθεί ήδη στο ελάχιστο. Και όλα αυτά θα γίνονται με τους πιο σκληρούς όρους ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικών κριτηρίων. Τελικά ίδρυση των συμβουλίων διοίκησης αντικατοπτρίζει μια προσπάθεια συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών εντός του πανεπιστημίου ΤΕΙ μέσω της μείωσης της φοιτητικής εκπροσώπησης  σταματώντας έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια συλλογικής διεκδίκησης και έκφρασης των συμφερόντων των άμεσα ''ενδιαφερόμενων'' ,δηλαδή των φοιτητών ,των καθηγητών και των εργαζομένων!

Κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας πρέπει να δείξει την αντίθεσή του σε αυτή την απόπειρα αυταρχικής μετάλλαξης της ανώτατης εκπαίδευσης. Τώρα είναι η ώρα κάθε φοιτητής, κάθε Φοιτητικός σύλλογος από την Αλεξανδρούπολη ως την Ρόδο και από την Κέρκυρα ως την Κρήτη να δώσει δυναμική απάντηση με τις αγωνιστικές του αποφάσεις για να στείλουμε αυτό το νόμο εκεί που πρέπει στον κάλαθο των αχρήστων και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Στον αγώνα αυτό καλούμε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της εκπαίδευσης αλλά και της κοινωνίας να σταθεί στο πλάι των φοιτητών, στον αγώνα τους για δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό πανεπιστήμιο.
ΟΛΟΙ τη ΤΕΤΑΡΤΗ 11/1 στις 9 το πρωί να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους, κατεδάφισης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου