Για τα συμβούλια διοικησης


   Ήδη από τις 24 Αυγούστου, μέρα ψήφισης του νέου νόμου πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,  το Πανεπιστήμιο δέχεται μία σφοδρή επίθεση από μεριάς της κυβέρνησης προκειμένου να εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος έκτρωμα, ο οποίος έρχεται να διαλύσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων, να εισάγει επιχειρηματικά και ανταποδοτικά κριτήρια στην εκπαίδευση, να κάνει το πανεπιστήμιο πιο άνισο και αντιδημοκρατικό παρά ποτέ.
Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να επιβάλλουν εκβιαστικά διλήμματα συνδέοντας την εφαρμογή του νομοσχεδίου με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
Απέναντι σε όλα αυτά σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα με πρωτοπόρο το φοιτητικό κίνημα από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας με στόχο τη μη εφαρμογή και τελικά την ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου.
   Κρίσιμο βήμα προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου είναι η συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης , καθώς τα συμβούλια θα κληθούν να υλοποιήσουν τις βασικές κατευθύνσεις του νόμου. Κυρίως όμως, τα συμβούλια διοίκησης αντικατοπτρίζουν μια προσπάθεια για ένα πιο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης του Πανεπιστημίου, αλλά και τη θεσμοποίηση της παρέμβασης παραγόντων των επιχειρήσεων σε αυτό (βλ. το λεγόμενο «άνοιγμα στην κοινωνία»). Τα ολιγομελή συμβούλια, η εισαγωγή εξωτερικών παραγόντων και η μηδαμινή φοιτητική εκπροσώπηση φανερώνουν μία προσπάθεια να απονομιμοποιηθεί θεσμικά η παρέμβαση της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Στερείται έτσι από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και του πιο πλειοψηφικού και ζωτικού κομματιού της, τους φοιτητές, η δυνατότητα να έχει λόγο και να αποφασίζει η ίδια για το Πανεπιστήμιο, και δημιουργείται ενα «κλειστό» όργανο εντολοδόχος και υλοποιητής της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας.
   Ήδη σε μία σειρά ιδρυμάτων πανελλαδικά, όπως στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ Πάτρας και ΤΕΙ Λαμίας, η συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης έχει μπλοκαριστεί μέσα από κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στην Πάτρα οι εκλογές για το συμβούλιο διοίκησης έχουν οριστεί για τις 14 Μαρτίου. Τα συμβούλια διοίκησης δε θα συσταθούν και οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και συνολικά ο νόμος πλαίσιο θα ανατραπούν.
   Καλούμε το Σύλλογο να προχωρήσει σε κατάληψη διαρκείας του γραφείου της Διοικητικής Μέριμνας στην Πρυτανεία, χώρος στον οποίο θα υποβάλλονταν οι αιτήσεις – υποψηφιότητες για το Συμβούλιο Διοίκησης  σε συμπόρευση με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, το σύλλογο ΔΕΠ και όλους τους συλλόγους εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου