Πλαίσιο Απόφασης Γενικής Συνέλευσης 5/12


Τα σχέδιά τους να μείνουν στα χαρτιά

Το μνημόνιο 3 αποτελεί την οριστική σφραγίδα που βυθίζει την κοινωνία στα σκοτάδια της φτώχειας και της λιτότητας. Βασική του στόχευση είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής της Ελλάδας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής «ανταγωνιστικότητας» που απλά σημαίνει μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και συρρίκνωση του κόστους εργασίας. Μια σειρά από κατακτήσεις και επιδόματα καταργούνται εν μία νυκτί, οι δημόσιοι υπάλληλοι ωθούνται μαζικά σε «οικειοθελή» έξοδο ενώ το επερχόμενο κύμα μαζικών ιδιωτικοποιήσεων έρχεται να διαμορφώσει και να επιβάλλει διευρυμένα το νέο status quo των εργασιακών σχέσεων. Μισθοί των 500€, χωρίς επιδόματα και ελαφρύνσεις, με ισχνή ή και μηδενική ασφάλιση και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον τρόμου και κανιβαλισμού, όπου κάθε μορφή συνδικαλισμού και συλλογικής αντίστασης είναι ρητά απαγορευμένη.  Τελικός στόχος αυτής της προσπάθειας, της οποίας ηγείται η Τρόικα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) και την οποία πολύ πρόθυμα υλοποιεί το ντόπιο πολιτικό προσωπικό, είναι τελικά να δημιουργήσουν ένα τεράστιο αριθμό επιστημονικά καταρτισμένων, αλλά απελπισμένων νέων να αναζητούν με εξευτελιστικούς όρους δουλειά σε μία φοβισμένη κοινωνία που σταδιακά θα χτίζει όλο και περισσότερο αποικιοκρατικού τύπου σχέσεις με τους «σωτήρες - επενδυτές» της. Είναι η πιο κρυστάλλινη αποτύπωση, και μάλιστα με τους πιο κυνικούς όρους, της πολιτικής που εφάρμοζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο βωμό της υπεράσπισης συμφερόντων που ικανοποιούσαν τις ανάγκες αυτών που ποδοπατούν  κεκτημένα χρόνων. Είναι γέννημα της ίδιας πολιτικής που χωρίς δισταγμούς χτίζει σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους «παράνομους» μετανάστες, που διατηρεί και αναπαράγει αισθήματα ξενοφοβίας, που βρίσκει αποπροσανατολιστικά, εντέλει, εξιλαστήριο θύμα στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων που οι ιμπεριαλιστικοί τους πόλεμοι τους αναγκάζουν να ζουν περιπλανώμενοι για καλύτερη ζωή. Είναι τελικά αυτή η απάνθρωπη πολιτική που πετά τη μπάλα σε όποιον αγωνίζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του και τον κατηγορεί για τεμπελιά και υπέρμετρη ελευθερία.

Καταργήσεις/συγχωνεύσεις τμημάτων, ανωτατοποίηση 

                  κολλεγίων: ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΑΧΗ!

 Ο οδοστρωτήρας της μνημονιακής πολιτικής δε θα μπορούσε να μην φτάσει και στην πόρτα του ελληνικού πανεπιστημίου. Μετά την πρώτη επιθετική κίνηση του υπουργείου για φέτος, το πέρασμα με τον πλέον αντιδραστικό και απονομιμοποιημένο τρόπο των Συμβουλίων Διοίκησης κατά κύριο λόγο μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, φαίνεται να προετοιμάζεται ο νέος κύκλος επίθεσης.
  Εν μία νυκτί, το υπουργείο Παιδείας κατάφερε, μέσω μιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου, να εξισώσει όχι μόνο τα πτυχία, αλλά και τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά των δημόσιων ιδρυμάτων με αυτά των ιδιωτικών Κολεγίων στην Ελλάδα, ευρωπαϊκών και αμερικάνικων συμφερόντων. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, με τα κατακερματισμένα και υπερειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα, θα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα να εργαστούν στο Δημόσιο, να παίρνουν προαγωγές που προϋποθέτουν τυπικά προσόντα κ.λπ. με  τους αποφοίτους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Προφανώς, βασικός στόχος πέρα από την αύξηση της κερδοφορίας των ιδιοκτητών των ιδιωτικών κολλεγίων, είναι να λειτουργήσουν αυτά σαν μοχλός πίεσης για τη διάλυση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου και τη συμπίεση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ προς τα κάτω, γιατί ασφαλώς ένα ενιαίο, ισχυρό πτυχίο, ένας απόφοιτος που έχει συλλογικές αναπαραστάσεις, ένας μελλοντικός εργαζόμενος που δεν έχει διαμορφωθεί με την πλήρη εξατομίκευση, την υπακοή και την χαμηλή προσδοκία που απλόχερα προσφέρει η λειτουργία των ιδιωτικών κολλεγίων, είναι στοιχεία που δεν είναι “ανταγωνιστικά”, δεν αντιστοιχούν στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεν εξυπηρετούν εν τέλει τις ανάγκες της αγοράς.
  Η δεύτερη επιθετική κίνηση που το φοιτητικό και πανεκπαιδευτικό κίνημα θα καλεστεί να απαντήσει άμεσα είναι το προχώρημα του Καλλικράτη στην εκπαίδευση, του σχεδίου Αθηνά, δηλαδή των καταργήσεων-συγχωνεύσεων τμημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κίνηση έρχεται να προστεθεί στις απολύσεις διοικητικών και 407, στις σφοδρές περικοπές στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στη συνολικότερη προσπάθεια να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Οι ίδιοι λοιπόν που τόσα χρόνια μας έλεγαν ότι διασπώνται γνωστικά αντικείμενα για “πληρέστερη, πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση”, οι ίδιοι που απέναντι στους αγώνες των φοιτητών για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο πτυχίο τους μιλούσαν για μια παιδεία που υποχρεούται να δίνει γνώσεις και όχι θέσεις εργασίας, κλείνουν τώρα τα τμήματα με τη δικαιολογία πως δεν είναι αρκετά παραγωγικά και δε συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς.
  Στην Πάτρα, η κατεύθυνση αυτή έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται εντόνως. Ανάμεσα στις αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, περιλαμβάνει το κλείσιμο του τμήματός, της Επιστήμης των Υλικών, της Αρχιτεκτονικής (δυο τμήματα δηλαδή που έχουν πληγεί περισσότερο από τις απολύσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού),  Φιλολογίας και Οικονομικών Επιστημών καθώς και τη συγχώνευση Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Όλα αυτά χωρίς καμία προετοιμασία, κυνηγώντας την προθεσμία της 15ης Δεκέμβρη για να προλάβουνε τα μηχανογραφικά της επόμενης χρονιάς, όλα αυτά σε πλήρη αδιαφορία για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων αυτών.
 Ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι κινήσεις συνοδεύονται από μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να εφαρμοστεί η αξιολόγηση στα ιδρύματα. Οι βεβιασμένες κινήσεις συγκρότησης παντού μονάδων εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτή η διαδικασία έρχεται ακριβώς για να κρίνει τα πανεπιστήμια με όρους κολλεγίου, σύνδεσης με την αγορά, παραγωγής αποφοίτων πειθήνιων και πειθαρχημένων. Έχουν ανάγκη μια αξιολόγηση που να κρίνει τα ιδρύματα ως αντιπαραγωγικά για να διευκολυνθεί το κλείσιμό τους και το πέταγμα φοιτητών κι εργαζόμενων στο δρόμο. Έχουν ανάγκη μια αξιολόγηση που θα υποβαθμίζει την προσφορά του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου προς όφελος των κολλεγίων. Έχουν ανάγκη μια αξιολόγηση που στην τελική θα θέτει κι ένα απλό δίλημμα: ή συμμορφώνεστε, εφαρμόζετε το νόμο, σταματάτε τις αντιδράσεις, ή δεν χρηματοδοτήστε, υποβαθμίζεστε, στην τελική σας βάζουμε λουκέτο.


Μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση, η Σύνοδος Πρυτάνεων όπως και οι Πρυτανικές Αρχές για ακόμα μια φορά δεν πήραν ξεκάθαρη θέση εναντίωσης απέναντι στις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων μέσω του σχεδίου "Αθηνά" λέγοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν με αυστηρά "ακαδημαϊκά κριτήρια" και όχι"στο πόδι", αλλά προσεκτικά και μεθοδευμένα. Προφανώς δεν έχασαν χρόνο από το να κάνουν την εμφάνισή τους και τα εσωτερικά μέλη του συμβουλίου διοίκησης, με αντίστοιχη τοποθέτηση.
   Ασφαλώς και δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη και δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από ένα όργανο που δεν έχει καμία νομιμοποίηση, δεν αναγνωρίζεται επί τις ουσίας από κανέναν και που ο μόνος ρόλος που έχει παίξει μέχρι στιγμής είναι αυτός του επίσημου συνομιλητή με το Υπουργείο στις πλάτες των φοιτητών και των εργαζομένων. Δεν αναγνωρίζουμε στην τελική ένα όργανο που αποτελείται από ανθρώπους που δίνουν το πράσινο φως για την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου από τα ΜΑΤ και στέκονται απέναντι στον αγώνα εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
   Εμείς από τη μεριά μας, εγγυόμαστε πως το έργο που θέλουν να φέρουν εις πέρας το υπουργείο και οι υποστηρικτές του, η διάλυση δηλαδή του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου, θα είναι δύσκολο!
Η μαζικότατη και μαχητική παρουσία φοιτητικών συλλόγων και εργαζομένων του Πανεπιστημίου  της Πάτρας αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας στη Σύνοδο Πρυτάνεων την περασμένη Παρασκευή ήταν μόνο ένα πρώτο δείγμα της στάσης που οφείλουμε να κρατήσουμε το επόμενο διάστημα. Ήταν μόνο το πρώτο μήνυμα πως δεν τρομοκρατούμαστε, όσο και αν το επιθυμούν, και ότι δεν θα ανεχτούμε καμία εξίσωση με τα κολλέγια, καμία κατάργηση και συγχώνευση, καμία περικοπή σε συγγράμματα και παροχές, καμία διάλυση εν τέλει του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου, και σε αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές!

Στην πιο βάρβαρη αναδιάρθρωση στους όρους φοίτησης, αλλά και εξόδου μας στην εργασία οφείλουμε ως γενιά να αντιπαρατεθούμε στην ολότητά τους τα προτάγματα  της λιτότητας και της περιπλάνησης που μας προωθούν. Η πλούσια πείρα των αγώνων του λαού και της νεολαίας του τελευταίου διαστήματος πρέπει να αποτελέσει εκείνη τη μαγιά που θα συγκροτήσει και θα αναβαθμίσει τους όρους και την ποιότητα της αντεπίθεσης από μεριάς μας. Από την πρωτοτυπία, τη μαζικότητα, τη μαχητικότητα και τα εξεγερσιακά χαρακτηριστικά της πάλης της φοιτητιώσας νεολαίας και όχι μόνο, των μαθητών, των ανέργων και των εργαζομένων, οφείλουμε να σταθούμε, και όχι με χαρακτήρα μνημόσυνου, και στον Δεκέμβρη του 2008. Όταν το οπλισμένο, πλέον, χέρι της πολιτικής τους δολοφονεί εν ψυχρώ τον μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο.    Οι καθημερινές μαζικότατες κινητοποιήσεις, οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων και τα κέντρα αγώνα σε κάθε πόλη, τα εκρηκτικά χαρακτηριστικά τα οποία είχαν, και τα επιθετικά αιτήματα που χρωμάτιζαν κάθε συνέλευση, κάθε πορεία, κάθε δράση, αποκάλυψαν τη συσσωρευμένη οργή μιας γενιάς που δεν είναι διατεθειμένη να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Όλα τα παραπάνω είναι εικόνες του παρελθόντος που δείχνουν όμως πως η νέα γενιά έχει μάθει να αγωνίζεται, να φέρει τεράστια πλήγματα στην πολιτική τους και να τιμά τους νεκρούς της μέσα από τους αγώνες της!

   ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·   Ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και
   της αντιλαϊκής της πολιτικής.
·  Ανατροπή του Μνημονίου και του συνόλου των αντιλαϊκών πολιτικών.
   Διαγραφή του δημοσίου χρέους.
·  Ανυπακοή – ρήξη με την ΕΕ. Απεγκλωβισμός της χώρας από
   Μπολόνια - ΚΕΧΑΕ και από όλες τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για την
   τριτοβάθμια εκπαίδευση.
·    Άμεση απόσυρση  του Νόμου Διαμαντοπούλου μαζί με τις τροπολογίες
    του και του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
· Κανένα συγκροτημένο Συμβούλιο Διοίκησης να μην συνεδριάσει
   καμία αναγνώρισή του.
·   Κανένα κλείσιμο/συγχώνευση τμήματος- καμία εφαρμογή του σχεδίου
   Αθηνά.
·  Απόσυρση της οδηγίας 36/05 της ΕΕ και του νόμου για τα ΚΕΣ, καμία
   αναθεώρηση του άρθρου 16 και συνολικά του Συντάγματος, όχι στα
   Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
·    Απόσυρση των νόμων για την Αξιολόγηση, Διά Βίου Μάθηση, Πιστωτικές Μονάδες, τα Μεταπτυχιακά και την Έρευνα.
·  Όχι στα ιδιωτικοοικονομικά – ανταποδοτικά κριτήρια λειτουργίας στην
   εκπαίδευση.
·   Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Το άσυλο ανήκει στο λαό. Διεύρυνσή του
   σε σχολεία και χώρους δουλειάς.
·  Όχι στον κατακερματισμό της εκπαίδευσης, την πολυδιάσπαση της σπουδάζουσας και μαθητικής νεολαίας σε ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ. Κατάργηση των ΚΕΣ – ΙΕΚ.
·     Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους με μία σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο και όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο πτυχίο.
·     Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.  Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Ανέγερση νέων εστιών και τμηματική ανακατασκευή των ήδη υπαρχουσών. Μόνιμο, δημόσιο και επαρκές προσωπικό για τις ανάγκες των εστιών.
·      Καμία παρακράτηση δωματίων από τους διαχειριστές των εστιών. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι στους οικότροφους.
·       Ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης
·     Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους, μόνιμη και σταθερή με παράλληλη
    αύξηση των αποδοχών. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
    Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.Αυξήσεις στους
    μισθούς.
·      Παύση των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων στην Παλαιστίνη. Νίκη στο δίκαιο
    αγώνα του λαού της. Νίκη στην Ιντιφάντα. 


                   
                ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
  • Κατάληψη της Σχολής την Πέμπτη 06/12 και συμμετοχή του Συλλόγου στην πορεία στις 11:00, σε συντονισμό με άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους, μαθητές και εργαζόμενους, με προσυγκέντρωση στο χώρο του Παραρτήματος.
  • Συμμετοχή στην εκδήλωση- συζήτηση του Συλλόγου από κοινού με τους Συλλόγους των μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών την Παρασκευή 07/12, στις 19:00 στο χώρο του Εμπορικού Συλλόγου στην πλατεία Γεωργίου.
  • Μαζική παράσταση στην επόμενη σύγκλητο την Πέμπτη 06/12 στις 09:00 στο κτίριο της Πρυτανείας, όπου θα συζητηθεί το σχέδιο ‘’Αθηνά’’.
  • Μαζική παράσταση στην επόμενη Γενική Συνέλευση Τμήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου