ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Φ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ 29/11

 ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΩΧΗ, ΠΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

   Οι μέρες που διανύουμε είναι ιστορικές για το λαό και τη νεολαία. Στο βωμό της κρίσης και του χρέους δε δίστασαν να φέρουν μία εγκάθετη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση, αφού ο λαός δε ρωτήθηκε καν. Μπορεί να μιλούν για μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», ο λαός όμως γνωρίζει καλά ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση όπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ έχουν ενωθεί από κοινού χωρίς κανένα πρόσχημα ή υπόλειμμα δημοκρατίας για να εδραιώσουν την  «κοινωνική καταστροφή». Μία συγκυβέρνηση η  οποία έρχεται να μείνει όσο περισσότερο μπορεί ώστε να κορυφώσει τη σαρωτική επίθεση που πραγματοποιήθηκε, σε αγαστή συνεργασία με το ΔΝΤ και την ΕΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα στα δικαιώματα και κεκτημένα του λαού και της νεολαίας. Στην προσπάθεια εξόντωσης των δυνάμεων της εργασίας από τα αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων, το εκτρωματικό μεσοπρόθεσμο, το πολυνομοσχέδιο, τα αλλεπάλληλα χαράτσια, σειρά έχει ο κρατικός προϋπολογισμός. Το σχέδιο για το νέο κρατικό προϋπολογισμό τα λέει όλα: οδοστρωτήρας των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, προϋπολογισμός που κάνει τους Δήμους και τις Περιφέρειες άρπαγες του παραγόμενου πλούτου και που επιδιώκει να προσφέρει νέα «δώρα» σε εκπροσώπους του κεφαλαίου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός αυτός έρχεται να σαρώσει όποιο κεκτημένο έχει απομείνει στους εργαζόμενους, φορτώνοντας στις πλάτες τους μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται.
    Στη δίνη όμως αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής έχουν ορθωθεί αντιστάσεις που αποδεικνύουν ότι ο λαός στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και εισβάλλει βίαια στο προσκήνιο. Από τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, τις επιμέρους κλαδικές αντιστάσεις (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κτλ) μέχρι το κίνημα των πλατειών και την κορύφωση της λαϊκής αγανάκτησης στη μεγαλειώδη απεργία-αποκλεισμό της Βουλής στις 28-29 Ιούνη, δόθηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο το μήνυμα ανυπακοής στην πολιτική της φτώχιας, της εξαθλίωσης και του κοινωνικού μαρασμού. Το τελευταίο διάστημα συντελείται μια παλλαϊκή κινητοποίηση απέναντι στα μέτρα του μνημονίου και τα χαράτσια. Αποκορύφωμα ήταν, η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας από φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικούς φορείς και τοπικές κινήσεις πέτυχε μία μεγαλειώδη νίκη να παρθεί απόφαση κανένας να μην πληρώσει το χαράτσι –όχι μόνο όσοι δεν έχουν, αλλά και όσοι δεν θέλουν να υποκύψουν στους κυβερνητικούς εκβιασμούς–, αφού δε θα δεχθούμε τα λαϊκά αγαθά να μετατραπούν σε πεδίο κερδοφορίας πάνω στις πλάτες του λαού και της νεολαίας, αλλά και όλοι μαζί από κοινού να βάλουμε πλάτες ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό, να μη χρεοκοπήσει ο λαός αλλά η πολιτική τους. Κόντρα στην πολεμική από πλευράς κυβέρνησης και ΜΜΕ αλλά και στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της λαϊκής οργής από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οι αγώνες των εργαζομένων κλιμακώνονται με απεργίες ανά κλάδους, με καταλήψεις υπουργείων και ριζοσπαστικές μορφές πάλης. Κόμβος για την κορύφωση των κινητοποιήσεων όλων των αγωνιζόμενων στρωμάτων ενάντια σε αυτή την πολιτική αποτελεί η πανεργατική απεργία την 1η Δεκέμβρη, όπου σωματεία, συνδικάτα και συλλογικοί φορείς καλούν σε πορεία δείχνοντας ξεκάθαρα τις διαθέσεις του λαού για ανατροπή αυτής της πολιτικής και κάθε εκφραστή της.

     Απέναντι στην πολιτική αυτή  η σπουδάζουσα νεολαία έδωσε και δίνει μια μάχη διαρκείας . Σε συνέχεια της προκλητικής της στάσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος η κύβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε ένα ακόμα πρωτοφανές πραξικόπημα ψηφίζοντας μαζί με τη ΝΔ και του ΛΑΟΣ  έναν εκτρωματικό νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση .
   Δε μπορεί η λυκοσυμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που έχει οδηγήσει το λαό στη χρεοκοπία, να ορίζει τον τρόπο που θα σπουδάζουμε και θα δουλεύουμε, δεν μπορούν οι καλοπληρωμένοι υποστηρικτές του σάπιου συστήματος να αποφασίζουν για το μέλλον μας. Τώρα είναι ώρα για αγώνες. Αυτή τη στιγμή η νεολαία αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον της, το φοιτητικό κίνημα που τόσα χρόνια δε γονάτισε ποτέ, θα έχει τον τελευταίο λόγο.   

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!
Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ο εκτρωματικός νόμος της Διαμαντοπούλου, φέρνει τα εξής:

·  Τσάκισμα των πτυχίων και διάλυση της εργασιακής προοπτικής.
          Το ν/σ διασπά ακόμη περισσότερο την ενιαίοτητα των τίτλων σπουδών/γνωστικών αντικειμένων με την εισαγωγή τριών διαφορετικών κύκλων φοίτησης (bachelor, master, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), καταργεί δηλαδή την έννοια του πτυχίου. Εισάγει των φοιτητή σε μια πλήρως εξατομικευμένη διαδικασία σπουδών καθώς εισάγει το σύστημα απόδοσης πιστωτικών μονάδων και του ατομικού φακέλου προσόντων, έτσι πλέον ο απόφοιτος θα βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία ανταγωνισμού χωρίς καμία μορφή συλλογικής κατοχύρωσης, σε πλήρη εναρμόνιση με τη νέα κατάσταση στην εργασία (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνο πρώτης απασχόλησης). Ακριβώς για την εμπέδωση του νέου αυτού υποδείγματος, προχωρά στην πρωτοφανή συγκρότηση μονοετών και διετών κύκλων σπουδών που οδηγούν στην απόδοση πιστοποιητικών κατάρτισης, και στο δια βίου τρέξιμο συλλογής δεξιοτήτων.

·  Ένταση επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας
Ενισχύεται η λογική των αγοραίων κριτηρίων εντός των πανεπιστημίων και η ιδιωτική πρωτοβουλία στο εσωτερικό τους. Πιο συγκεκριμένα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ συνδέεται άμεσα με την ανταπόκριση στα κριτήρια της αξιολόγησης. Προφανώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της υποχρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση των ιδρυμάτων με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ακόμη, θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση θέσεων καθηγητών και γνωστικών αντικειμένων από ιδιώτες, μετατρέποντας έτσι τα φοιτητικά αμφιθέατρα σε άμεσο προθάλαμο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τίποτα περισσότερο από προσβολή, η θεσμοθέτηση διαδικασιών ίδρυσης και χρηματοδότησης εδρών από ιδιώτες, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο άμεσα αναλώσιμων και ειδικευμένων προγραμμάτων σπουδών, κόντρα σε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

·  Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης
Το νέο ν/σ ανοίγει το δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιτρέποντας την εισαγωγή μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Επομένως, στερεί το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδων νέων (μείωση εισακτέων), ωθώντας τους στα ιδιωτικά, με τη δικαιολογία ότι καταργείται το μεγάλο κόστος των πανελλαδικών εξετάσεων.
   Ταυτόχρονα με την αξιολόγηση (υποχρηματοδότηση) προωθούνται ρυθμίσεις για ριζική περικοπή των συγγραμμάτων, το κλείσιμο των εστιών και η εισαγωγή της έννοιας του φοιτητικού δανείου που θα συνδέεται με την απόδοση των φοιτητών και την προσφορά εργασίας τους εντός του πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα το σύγγραμμα ορίζεται αποκλειστικά ως ένα βιβλίο και όχι ως το σύνολο των αναγκαίων βιβλίων για το κάθε μάθημα, ενώ καταργείται το δωρεάν σύγγραμμα για το δεύτερο πτυχίο (μετά το 3ο έτος σπουδών). Τέλος, για πρώτη φορά, εισάγεται η έννοια των διδάκτρων, αφού μετά τα ν+1 έτη θα πληρώνουμε 4 εργατικούς μισθούς, προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Ακόμα και για την έκδοση του πάσο μας ζητάνε 2,5 ευρώ.

·  Κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων
          Οριστική κατάργηση του Ασύλου. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης που γεννιέται εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Αποτελεί επί της ουσίας ευθεία κατάργηση των κεκτημένων των αγώνων της μεταπολίτευσης, , και μια συνέχεια της έντασης της καταστολής απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.
          Προβλέπεται η κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης. Αναιρείται έτσι η δυνατότητα του πιο μαζικού κομματιού εντός του πανεπιστημίου, των φοιτητών προασπίζοντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, να έχει λόγο για το πώς σπουδάζει και πως ζει μέσα σε αυτό. Έτσι εντός των Συμβουλίων Διοίκησης, τον κυρίαρχο λόγο τον έχουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών, πρεσβεύοντας έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το νέο πανεπιστήμιο γι αυτούς. Ξεχνάνε όμως σκόπιμα τα στελέχη του δικομματισμού να συμπληρώσουν ότι κύριοι υπαίτιοι για όποια φαινόμενα συνδιαλλαγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι οι δικές τους κομματικές νεολαίες, τσουβαλιάζοντας έτσι όλους τους φοιτητές και παρουσιάζοντας την υγιή πλειοψηφία των φοιτητών σα διεφθαρμένη.

·  Εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών - Τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος.
    Τα πειθαρχικά μέτρα που εισάγει ο νέος νόμος ούτε η χούντα δεν τόλμησε να τα περάσει. Στην εποχή που όλο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται για να τελειώσουν τις σπουδές τους, το υπουργείο θα διαγράφει φοιτητές μετά από ν + 2 χρόνια. Παράλληλα κάθε κινητοποίηση θα σημαίνει χαμένες εξεταστικές και χαμένα εξάμηνα ,κάθε προσπάθεια αντίδρασης θα απειλείται με άμεση διαγραφή, όπως αντίστοιχα θα απειλούνται με απόλυση σαν εργαζόμενοι αν επιλέξουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Εν τέλει το νέο πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζει το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου γυρνά δεκαετίες πίσω το ρολόι της δημοκρατίας στους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

    Το φοιτητικό κίνημα έχει σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης που του έχουν πετάξει. Τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς μας, δε χωράνε στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Δύναμή μας είναι η συλλογικότητά μας και η μαζικότητά μας. Απέναντί μας η τεχνητή πλειοψηφία της Βουλής φαντάζει πολύ μικρή. Μπορούμε να επιβάλλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις ζωές μας και το πανεπιστήμιο, αρκεί να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Γι αυτό η μόνη απάντηση δε μπορεί παρά να είναι οι μαζικές μας συνελεύσεις, οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις. Ο ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, εν τέλει, σε σύγκρουση με μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μας.

    Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Πλάι μας στέκεται σχεδόν σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα. Οι αγωνιζόμενοι καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δε σκύβουν το κεφάλι απέναντι στα κελεύσματα υποταγής τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, όλοι οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που ήδη έχουν ξεκινήσει και τις δικές τους κινητοποιήσεις απέναντι στην ανασφάλεια και την εργασιακή εφεδρεία που τους ετοιμάζουν. Ειδικά τώρα, που και οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης προκηρύσσουν κινητοποιήσεις από την έναρξη της χρονιάς, ήρθε η ώρα του από κοινού αγώνα όλης της εκπαίδευσης! . Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Πρωτοβουλία Αγώνα για την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, που έχει δημιουργηθεί, η οποία είναι ένα πρώτο μεγάλο και σοβαρό βήμα για την κοινή δράση εντος του πανεπιστημίου.   
    Το φοιτητικό κίνημα από κοινού με το μαχόμενο εργατικό κίνημα και με όλα τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας θα δώσει τον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου και τη σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ και ΔΝΤ. Τώρα που το κίνημα των πλατειών ετοιμάζεται να βγει εκ νέου ορμητικά στο προσκήνιο, τώρα που το εργατικό κίνημα έχει μπει σε νέο γύρο κεντρική αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση μέσα από διαρκείς κινητοποιήσεις   ας γνωρίζουν καλά όσοι καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας, ότι οι φοιτητές θα είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων των πλατειών, αλλά και πλάι σε κάθε άλλο αγωνιζόμενο κλάδο και κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό και τις γραφειοκρατικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!!!
Σε αυτήν την κατεύθυνση οι φοιτητές ένα προηγούμενο διάστημα βγήκαν σε καταλήψεις διαρκείας εν μέσω μάλιστα εξεταστικής περιόδου κάτι το οποίο κατάφερε αυτήν την στιγμή να μιλάμε για το πρώτο ανάχωμα στην εφαρμογή του νέου νόμου στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Δεν είναι τυχαίο που το υπουργείο δεν κατάφερνε τόσο πολύ να συγκροτήσει τις εφορευτικές επιτροπές για την εκλογή των συμβουλίων διοίκησης. Δεν είναι τυχαίο που το υπουργείο μεταφέρει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νόμου συνεχώς από εξάμηνο σε εξάμηνο.
Αυτό ήταν μόνο η αρχή...

Το επόμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα έχει να δώσει μία μάχη αναχωμάτων για το οριστικό μπλοκάρισμα του νόμου – πλαίσιο. Όπωςμαζικά και μαχητικά ξεκινήσαμε αυτή τη χρονιά με 5 εβδομάδες κατάληψεων, όπως δυναμικά και αγωνιστικά μπλοκάραμε τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης την περασμένη Παρασκευή στην Πρυτανεία, πάντα με όπλο μας τις συλλογικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες οργάνωσης της πάλης μας, θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα. Με μαζική παράσταση στην επόμενη Σύγκλητο και σε κάθε Τμήμα θα προχωρήσουμε για να ανατραπεί κάθε πτυχή, αλλά και συνολικά ο πραξικοπηματικός νόμος Διαμαντοπούλου. Δε θα δεχθούμε να είμαστε η γενιά της ανεργίας, της εργασιακής περιπλάνησης και της ανασφάλειας. Δε θα αφήσουμε αυτούς που καθημερινά μας αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι να κηρύσσουν τη λιτότητα, αυτούς που μας κλέβουν τα βιβλία να μας κατηγορούν ότι είμαστε αδιάβαστοι. Μας καλούν να θυσιαστούμε εμείς για το χρέος που δημιούργησαν αυτοί, εμείς δε χρωστάμε σε κανέναν, δε θα πληρώσουμε το χρέος τους, δε θα πουλήσουμε το δικαίωμά μας για μια αξιοπρεπή ζωή, δουλειά και μόρφωση. Τελικά μόνο μέσα από ανυποχώρητους αγώνες, μαζικές κινητοποιήσεις, γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και πορείες φαίνεται ότι το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα μπορεί και θα νικήσει.  

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ
ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ
   
      Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών επί τρεις μήνες για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της. Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος στον τόπο μας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια ας τολμήσουμε συνεχίσουμε.
     Δίπλα μας στέκουν όσοι αγωνίστηκαν το ’79 ενάντια στο ν.815 και κατάφεραν να τον οδηγήσουν στην απόσυρση. Όσοι το ’90-’91 αγωνίστηκαν απέναντι στον Κοντογιαννόπουλο και τον οδήγησαν στην παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Παιδείας. Όσοι το ’98 εξασφάλισαν την αποτυχία της μεταρρύθμισης Αρσένη. Αλλά και όλοι εμείς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε αγωνιστεί ενάντια νόμο Γιαννάκου και έχουμε ανατρέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16, χρωστάμε στους εαυτούς μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.
Κόμβος για τη νεολαία είναι η 6η Δεκέμβρη, που 3 χρόνια πριν, η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου ήταν η αφορμή που πυροδότησε τη μεγάλη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Οι καθημερινές μαζικότατες κινητοποιήσεις, οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων και τα κέντρα αγώνα σε κάθε πόλη, τα εκρηκτικά χαρακτηριστικά τα οποία είχαν, και τα επιθετικά αιτήματα που χρωμάτιζαν κάθε συνέλευση, κάθε πορεία, κάθε δράση, αποκάλυψαν τη συσσωρευμένη οργή μιας γενιάς που δεν είναι διατεθειμένη να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Η συμμετοχή πλατιών κομματιών της κοινωνίας που πλήττονται (μαθητές, νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες) απέδειξε και αποδεικνύει την οξύτατη λαϊκή δυσαρέσκεια, οργή και αγανάκτηση. Το σμπαράλιασμα της εργασιακής μας προοπτικής, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε  ένα ολοένα και αυξανόμενο φόντο ανεργίας (πάνω από 31%), έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν τη νεολαία να αντιδρά. Η νεολαία τιμά τους νεκρούς της μέσα από τους αγώνες της!
Η μάχη αυτή περνάει από την πανεργατική απεργία στις 19-20 Οκτώβρη. Στη θύελλα των μέτρων που φέρνουν σε εργασία και παιδεία η απάντηση θα δοθεί από το μαζικό ανυποχώρητο αγώνα  εργαζόμενων και νεολαίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.


Απαιτούμε:

·     Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Καμία σκέψη για εφαρμογή του.
·       Ανατροπή του Μνημονίου, της κυβέρνησης. ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης  που θα συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια μας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Έξω η τρόικα
·     Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.  Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
·           Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία που ορίζει πρώτο μισθό τα     592
·           Καμία ανταποδοτική/επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων
·     Ανατροπή της εγκυκλίου για την περικοπή των συγγραμμάτων. Δωρεάν συγγράμματα και αναλώσιμα για όλους..
·     Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)
·     Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.  Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
·     Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης
·     Καμία σκέψη για δίδακτρα. Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.
·     Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Κάτω ο τρομονόμος.
·     Καμία σκέψη για αύξηση της θητείας. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Διεκδικούμε:

·           Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις.
·           Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς οριζόντιους και κάθετους διαχωρισμούς.
·           Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
·           Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
·           Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.
·           Δεν αναγνωρίζουμε, Δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες

Αποφασίζουμε:
§   Συμμετοχή του συλλόγου στην πορεία της πανεργατικής απεργίας την Πέμπτη 1/12 και κατάληψη της σχολής την ίδια μέρα. Προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη στις 9:30 στο Παράρτημα. Συντονισμός με την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
§   Συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή το Σάββατο 3/12 στις 12.30 στην Πλ. Γεωργίου
§   Πορεία την Τρίτη 6/12 από το παράρτημα σε συντονισμό με φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές, μέλη ΔΕΠ, σωματεία εργαζομένων. Κατάληψη της σχολής την ίδια μέρα.
§   Μαζική Παράσταση στην επόμενη Σύγκλητο και στο επόμενο Τμήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου