Ανοικτή επιστολή ( Με απόφαση της 4ης Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ)



Συνάδελφοι μέλη των οργανωτικών επιτροπών,
Συνάδελφοι ομότιμοι και εν ενεργεία,
Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εμπλοκή σας στις οργανωτικές επιτροπές για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων των πανεπιστημίων προέρχεται από την αγάπη σας για το Δημόσιο πανεπιστήμιο, σας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή παραθέτοντας επιχειρήματα που ευελπιστούμε ότι θα σας πείσουν να αποποιηθείτε αυτόν τον ρόλο και να μην συμβάλετε στην πραγματοποίηση αυτής της εκλογικής διαδικασίας.
Η συμμετοχή σας πλήττει το πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση την ελληνική κοινωνία. Ο τρόπος διοίκησης που επιβάλλει ο νέος νόμος καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και είναι αντισυνταγματικός. Με την συμμετοχή σας θα βοηθήσετε στην εγκατάσταση επιτρόπων της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας μέσα στα πανεπιστήμια. Ήδη η οργάνωση των εκλογών δεν ανήκει στα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου.
Η συμμετοχή σας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που εξέφρασε δις η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία χαρακτήρισε την ψήφιση της υπουργικής τροπολογίας που το επέβαλε ως θεσμική εκτροπή. Αναρωτηθείτε αν η συγκέντρωση όλων των εξουσιών σε ολιγάριθμα συμβούλια, που δεν λογοδοτούν σε κανέναν, θα βοηθήσει την ακαδημαϊκότητα και την αξιοκρατία που διεκδικούμε για τα πανεπιστήμια.
Η συμμετοχή σας διευκολύνει την μετάλλαξη του πανεπιστημίου σε κέντρο κατάρτισης, χώρο διακίνησης εμπορευματικής γνώσης, ενώ αλλοιώνει δραματικά τα χαρακτηριστικά και τον ρόλο των πανεπιστημιακών δασκάλων. Εφαρμόζετε έναν νόμο που συντελεί στη διάλυση των γνωστικών αντικειμένων και των πτυχίων. Μην συνδέσετε το όνομά σας με την κατάρρευση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Η συμμετοχή σας διασπά την πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς η εκλογή των μελών του Συμβουλίου γίνεται χωρίς την παρουσία σημαντικών κομματιών της, εργαζομένων και φοιτητών. Άλλωστε με το σύστημα της ταξινομικής ψήφου κανείς δεν γνωρίζει τη βαρύτητα της ψήφου του. Η υπεράσπιση ενός δημοσίου και δωρεάν πανεπιστημίου το οποίο θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, η ελευθερία στην έρευνα, καθώς και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, είναι υπόθεση όλων.
Συνάδελφοι, σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και της ακαδημαϊκής σας τιμής. Μην παραδώσετε το πανεπιστήμιο στις αγορές που χρεοκόπησαν την κοινωνία. Είναι θέμα αρχής.
Σας καλούμε, έστω και αυτή την ώρα, να παραιτηθείτε από αυτές τις επιτροπές, να ταχθείτε με την πανεπιστημιακή κοινότητα που αντιστέκεται στην κατεδάφιση του Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου.
Το Πανεπιστήμιο, ως «Ίδρυμα Παιδείας», πρέπει να διαφυλαχθεί ως σημείο αναφοράς, για να μη σβήσει η ελπίδα. Και αυτό μπορεί να γίνει με τη στάση μας. Μην θέσετε εαυτούς εκτός της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.
11-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου