150 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ


Κόστισε το περίφημο PSI (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους) στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Δεν έχει τελειωμό η ομοβροντία των μέτρων απίστευτης βαρβαρότητας που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και στην εξόντωση. Μισθοί πείνας των 400 ευρώ, ανεργία, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και κατάργηση κάθε είδους κοινωνικής παροχής. Μέσα στη λαίλαπα των μέτρων που περνάνε πίσω από την πλάτη μας, δε διστάζουν να κλέψουν και τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικών οργανισμών, ακόμα και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δε θα μπορούν να λειτουργήσουν μετά τη «νόμιμη» κλοπή στα αποθεματικά τους, που έγινε με το «περιβόητο» PSI. 


Η κυβέρνηση, όπως έκανε με όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μετέτρεψε τις καταθέσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, που υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε ομόλογα «Δημοσίου» και τα «κούρεψε». Τι σημαίνει αυτό το «κούρεμα»; Αφαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, από ποσά που χρησιμοποιούνται για τις βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων - πρακτικά πρόκειται για τα ταμεία των ιδρυμάτων!

Το «κούρεμα» των χρημάτων των Πανεπιστημίων έγινε με «νόμιμο» τρόπο, αξιοποιώντας νόμο του 1997 της κυβέρνησης Σημίτη, που υποχρέωνε τους δημόσιους φορείς να καταθέτουν τα οικονομικά διαθέσιμα και τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτές οι αναγκαστικές καταθέσεις, που αφορούν και ποσά που άμεσα θα αξιοποιούσε ο κάθε φορέας για τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες, είχαν μετατραπεί σε ομόλογα και πετσοκόπηκαν με το «κούρεμα». Επιπλέον, οι ήδη κομμένοι κατά 60% προϋπολογισμοί των ΑΕΙ για το 2012 δεν έχουν εγκριθεί ακόμα! Όλα τα παραπάνω μπορούν να ονομαστούν μόνο λεηλασία σε ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση! Πρακτικά, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου αφήνει τα ΑΕΙ, τους φοιτητές και τους σπουδαστές στον «αέρα».


Ενδεικτικά το Πανεπιστήμιο Πατρών χάνει 4 εκατομμύρια ευρώ, το ΕΜΠ 22, ενώ πολλά ΤΕΙ μένουν με μηδενικά αποθεματικά. Την ίδια στιγμή ανακεφαλαιοποιούν με 30 δισεκατομμύρια ευρώ τις τράπεζες που υπέστησαν κούρεμα στα ομόλογά τους. 


Με το κούρεμα των αποθεματικών των ΑΕΙ – ΤΕΙ ολοκληρώνεται το καταστροφικό έργο του νόμου Διαμαντοπούλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτοί που έκλαιγαν γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για βιβλία, για τη σίτιση και τη στέγαση μας, για τους μισθούς και τις σπουδές μας, τώρα χαρίζουν απλόχερα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Παρουσιάζουν έντεχνα τα πανεπιστήμια σαν άλλες μεγαλοεπενδυτικές επιχειρήσεις και τα χειρίζονται ως τέτοιες.

Δεν αποτελεί δίλημμα για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και του καθηγητές, αν θα δώσουν όλα ή τα μισά λεφτά στο κούρεμα – ληστεία . Είναι γνωστό ότι η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI , τα νέα μνημόνια είναι εδώ για να ισοπεδώσουν ότι απέμεινε. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα νομιμοποιήσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ ή θα αγωνιστούν για την ανατροπή της!                   


Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν πρέπει να επιτρέψουν να εφαρμοστεί το κούρεμα – ληστεία.

Όλοι μαζί, το φοιτητικό, το εργατικό και το λαϊκό κίνημα να αγωνιστούμε για την ανατροπή της νέας δανειακής σύμβασης και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που την υπηρετεί. Δε θέλουμε να δώσουμε ούτε ένα ευρώ για τα δικά τους κέρδη. Κάθε μέρα που παραμένουμε στην ΕΕ είναι μέρα χρεωκοπίας για το λαό, μέρα υποθήκης της νεολαίας. Τώρα είναι η ώρα, να μπλοκάρουμε και να ανατρέψουμε την κανιβαλική πολιτική τους, να διεκδικήσουμε ένα άλλο πανεπιστήμιο πάνω στις ανάγκες και τα συμφέροντά μας. Τώρα είναι η ώρα μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους, στον κόσμο που γκρεμίζουν να χτίσουμε το δικό μας.

Δεν είναι απλά ότι το θέλουμε, είναι ότι το μπορούμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου