ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 16 ΜΑΗ 2012


Ζούμε σε έναν ιδιότυπο μετεκλογικό, μα παράλληλα προεκλογικό πυρετό.  Οι φοιτητικές εκλογές φέτος διεξάγονται σε ένα ανατρεπτικό κλίμα. Τόσο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών όσο και η συντριβή  του δικομματισμού(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) , όσο και οι ηρωικοί αγώνες που δίνει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια φανερώνουν ότι στους δρόμους αυτής της κοινωνίας αρχίζει να φύσει όλο και πιο έντονα ο αέρας της ανατροπής. Για μας είναι βέβαιο ότι την ανατροπή μπορούμε να τη φέρουμε μόνο μέσα από μαζικούς, οργανωμένους, ανυποχώρητους και πολιτικοποιημένους αγώνες, γιατί το γήπεδο του λαϊκού κινήματος δεν είναι το κοινοβούλιο, αλλά τα σωματεία, οι φοιτητικές συνελεύσεις, οι πορείες…

Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ ΤΟΥ!

Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ αποτελούν εδώ και χρόνια το μακρύ χέρι του δικομματισμού στα Πανεπιστήμια, τον εκφραστή κάθε αντιδραστικής μεταρρύθμισης και συνάμα τον απεργοσπαστικό μηχανισμό στις περιόδους που το φοιτητικό κίνημα βράζει. Είναι παρατάξεις που το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι :
  1. Η πρόταση «Παιδεία 2020» της ΔΑΠ που ( σαν να συναγωνίζεται τον νέο νόμο πλαίσιο) μιλάει για επί της ουσίας διάλυση των πτυχίων, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατάργηση του ασύλου, διάλυση των Γενικών Συνελεύσεων και των Φοιτητικών Συλλόγων, χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από επιχειρήσεις, αξιολόγησή τους από εξωτερικούς φορείς με βάση τις ανάγκες της αγοράς, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και αντικατάστασή τους από ηλεκτρονικά, και δεν αναφέρεται καν στο ζοφερό εργασιακό μας μέλλον, πλασάροντας την εικόνα του νεογιάπη.
  2. Προκειμένου να εγγυηθεί όλα τα παραπάνω είναι πρόθυμοι να καταλύσουν κάθε όψη δημοκρατίας εντός των φοιτητικών συλλόγων, ακόμα και να στραφούν ενάντια σε αποφάσεις εκατοντάδων φοιτητικών συλλόγων και σε φοιτητές.
  3. Και να θυμηθούμε μάλιστα και τα πρόσφατα κατορθώματα της όπου η ΔΑΠ ήταν αυτή που στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης περιφρούρησε τη διαδικασία συγκρότησης Συμβουλίου Διοίκησης φορώντας κράνη, κρατώντας λοστούς και χτυπώντας φοιτητές του ΤΕΙ αλλά και άλλων σχολών.
  4. Προώθηση της κουλτούρας της αποπολιτικοποίησης, τις πελατειακές σχέσεις, το φακέλωμα των φοιτητών και των ιδεών τους ,την άλλοτε συγκεκαλυμμένη και άλλοτε κραυγαλέα στήριξη επιλογών των κυβερνήσεων, τα άφθονα ρουσφέτια, πάρτι, εκδρομές προκειμένου να εξαγοράσουν τη ψήφο
  5. Η ΠΑΣΠ είναι η παράταξη που στήριζε τη λαομίσητη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έστρωσε το έδαφος στην κυβέρνηση με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο για την ψήφιση και τη εφαρμογή του νόμου- Διαμαντοπούλου. Αυτό φάνηκε μετά από την ανοιχτή στήριξη της ΠΑΣΠ στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και στο Σχέδιο Διαβούλευσης της Διαμαντοπούλου για την εκπαίδευση και η συμμετοχή της στο διάλογο με το υπουργείο όπου οι προτάσεις της δεν διέφεραν σε τίποτα με αυτές που τόσα χρόνια αντιπαλεύει το φοιτητικό κίνημα.
Στην περίοδο που διανύουμε το ερώτημα «με ποιανού τη πλευρά είσαι» γίνεται αμείλικτο και η ανάγκη απάντησής του επιτακτική. Πρέπει να τους δείξουμε ότι όσοι έχουν συμφέρον τη νίκη των εργαζόμενων και της νεολαίας δεν θα υποταχθούν ξανά σε οποιονδήποτε εκφραστή αυτού του στρατοπέδου. Ας τους δώσουμε τη μοιραία κλωτσιά και στη καθημερινότητα και στις φοιτητικές εκλογές στις 16 ΜΑΙΟΥ!

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙO

Θεωρούμε ότι οι αγώνες διαμορφώνονται και χτίζονται από τα κάτω, και σαν σχήμα διεκδικούμε μες στο σύλλογο να εκφράσουμε εκείνη την αριστερά:
  1. Που αποσκοπεί στην οικοδόμηση μαζικών αγώνων, ενός μαχητικού, αγωνιστικού μετώπου λαού και νεολαίας που θα ανατρέψει τη βάρβαρη πολιτική τους. Με αγώνα διαρκείας και μαζική παρουσία στους δρόμους, στις απεργιες, στις πλατείες, στις γειτονιές, με μία σειρά από πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, ώστε κανένας να μην είναι μόνος του στην κρίση.
  2. Που εμπιστεύεται τη δύναμη των Γενικών Συνελεύσεων απέναντι στην ανάθεση σε ‘’πεφωτισμένους’’ συνδικαλιστές.
  3. Που φιλοδοξεί να υποδεχθεί ανεξάρτητους αγωνιστές της αριστεράς και να τους ενώσει στην παραγωγή πολιτικής από τα κάτω, και όχι με κριτήριο την ταύτιση με κάποιο κόμμα της αριστεράς (ΜΑΣ/ΠΚΣ).
  4. Που παλεύει για ένα πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, για πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και ενιαία ισχυρά πτυχία με πλήρη κατοχύρωση στην εργασία.
  5.  Που παλεύει ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου, ο οποίος διαλύει τα πτυχία, εισάγει δίδακτρα και διαγράφει φοιτητές, ενάντια στην περικοπή των συγγραμμάτων, της σίτισης, στέγασης, μεταφοράς.
  6. Που διεκδικεί μία ανθρώπινη φοιτητική καθημερινότητα, ενάντια στην εντατικοποίηση των σπουδών(επί πτυχίω, εξεταστικές, μείωση διδακτικών μονάδων, κλπ) και την αυθαιρεσία των καθηγητών, είτε στα αμφιθέατρα και τις εξεταστικές, είτε στοχοποιώντας άτομα για τη συνδικαλιστική τους δράση.
  7. Που παλεύει για έναν φοιτητικό σύλλογο δυνατό και μαχητικό, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι γενικές συνελεύσεις και μέσα από αυτές θα αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και θα τα αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές και ως μελλοντικοί εργαζόμενοι. Για ένα σύλλογο που θα υψώνει το ανάστημά του και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φοιτητών.
  8. Που θα παλεύει για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το φοιτητικό κίνημα έχει ταυτιστεί με τον αγώνα του για τη δημοκρατία ενάντια στο φασισμό και αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσουμε αποφασιστικά.
  9. Που θα παλεύει στο δρόμο της ανατροπης, για φοιτητικό και εργατικό έλεγχο, όχι μόνο στο πανεπιστήμιο αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.
     Έχουμε καθήκον να πάρουμε θέση!
Ένα είναι σίγουρο! ότι ο δρόμος της απάθειας και της αδιαφορίας (λευκό/άκυρο/αποχή) είναι ο μόνος που δεν τους φοβίζει-ο δρόμος που συντηρεί την υπάρχουσα τάξη. Όρος για να αλλάξουμε τα πράγματα είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να επιστρέψει η έννοια της πολιτικής και της δημοκρατίας στη βάση: στους συλλόγους, στα σωματεία, στον κόσμο που δουλεύει, σπουδάζει και αγωνίζεται καθημερινά. Έτσι και στο φοιτητικό μας σύλλογο, και σε κάθε διαδικασία του, όπως είναι οι φοιτητικές εκλογές, πρέπει οι φοιτητές να πάρουν οριστικό διαζύγιο από τις λογικές που μας οδήγησαν ως εδώ.
Φάνηκε πως με δυνατούς συλλόγους και αποφασιστικούς αγώνες μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες. Οι αγώνες μας κατάργησαν στην πράξη τον νέο νόμο μπλοκάροντας κάθε προσπάθεια εφαρμογής του πανελλαδικά ( όπως οι εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης).
Στις φοιτητικές εκλογές της 16ης Μαΐου, όπως και σε κάθε πολιτική διαδικασία του φοιτητικού κινήματος συμμετέχουμε μαζικά.

Στις 16 Μάη στηρίζουμε- ψηφίζουμε
         ΚΡΑΜΑΕ.Α.Α.Κ
ΣΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου