Πλαίσιο Απόφασης Γενικής Συνέλευσης 28/11


ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ 

ΧΑΡΤΙΑ… ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ ΚΑΙ 

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

 ΤΟΥΣ!


Το μνημόνιο 3 αποτελεί την οριστική σφραγίδα που βυθίζει την κοινωνία στα σκοτάδια της φτώχειας και της λιτότητας. Βασική του στόχευση είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής της Ελλάδας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής «ανταγωνιστικότητας» που απλά σημαίνει μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και συρρίκνωση του κόστους εργασίας. Μια σειρά από κατακτήσεις και επιδόματα καταργούνται εν μια νυκτί, οι δημόσιοι υπάλληλοι ωθούνται μαζικά σε «οικειοθελή» έξοδο ενώ το επερχόμενο κύμα μαζικών ιδιωτικοποιήσεων έρχεται να διαμορφώσει και να επιβάλλει διευρυμένα το νέο status quo των εργασιακών σχέσεων. Μισθοί των 500€, χωρίς επιδόματα και ελαφρύνσεις, με ισχνή ή και μηδενική ασφάλιση και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον τρόμου και κανιβαλισμού, όπου κάθε μορφή συνδικαλισμού και συλλογικής αντίστασης είναι ρητά απαγορευμένη.  Τελικός στόχος αυτής της προσπάθειας, της οποίας ηγείται η Τρόικα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) και την οποία πολύ πρόθυμα υλοποιεί το ντόπιο πολιτικό προσωπικό, είναι τελικά να δημιουργήσουν ένα τεράστιο αριθμό επιστημονικά καταρτισμένων, αλλά απελπισμένων νέων να αναζητούν με εξευτελιστικούς όρους δουλειά σε μία φοβισμένη κοινωνία που σταδιακά θα χτίζει όλο και περισσότερο αποικιοκρατικού τύπου σχέσεις με τους «σωτήρες - επενδυτές» της. Είναι η πιο κρυστάλλινη αποτύπωση, και μάλιστα με τους πιο κυνικούς όρους, της πολιτικής που εφάρμοζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο βωμό της υπεράσπισης συμφερόντων που ικανοποιούσαν τις ανάγκες αυτών που ποδοπατούν  κεκτημένα χρόνων. Είναι γέννημα της ίδιας πολιτικής που χωρίς δισταγμούς χτίζει σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους «παράνομους» μετανάστες, που διατηρεί και αναπαράγει αισθήματα ξενοφοβίας, που βρίσκει αποπροσανατολιστικά, εντέλει, εξιλαστήριο θύμα στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων που οι ιμπεριαλιστικοί τους πόλεμοι τους αναγκάζουν να ζουν περιπλανώμενοι για καλύτερη ζωή. Είναι τελικά αυτή η απάνθρωπη πολιτική που πετά τη μπάλα σε όποιον αγωνίζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του και τον κατηγορεί για τεμπελιά και υπέρμετρη ελευθερία.

Καταργήσεις/συγχωνεύσεις τμημάτων, ανωτατοποίηση κολλεγίων: ακόμα μια μάχη

 Ο οδοστρωτήρας της μνημονιακής πολιτικής δε θα μπορούσε να μην φτάσει και στην πόρτα του ελληνικού πανεπιστημίου. Μετά την πρώτη επιθετική κίνηση του υπουργείου για φέτος, το πέρασμα με τον πλέον αντιδραστικό και απονομιμοποιημένο τρόπο των Συμβουλίων Διοίκησης κατά κύριο λόγο μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, φαίνεται να προετοιμάζεται ο νέος κύκλος επίθεσης. Έχοντας δει τη μαζική απάντηση του φοιτητικού και του ευρύτερου εκπαιδευτικού κινήματος, μέσω των καταλήψεων και των διαδηλώσεων των φοιτητών, των απεργιών και των κινητοποιήσεων εκπαιδευτικών και διοικητικών, το υπουργείο προσπαθεί να προχωρήσει την εφαρμογή κομματιών του νόμου που από τη μία θα εγγυηθούν το πέρασμα όλου το νόμου σε επόμενη φάση, από την άλλη αποτελούν κινήσεις σε κατεύθυνση κατάργησης κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

  Εν μία νυκτί, το υπουργείο Παιδείας κατάφερε, μέσω μιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου, να εξισώσει όχι μόνο τα πτυχία, αλλά και τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά των δημόσιων ιδρυμάτων με αυτά των ιδιωτικών Κολεγίων στην Ελλάδα, ευρωπαϊκών και αμερικάνικων συμφερόντων. Αυτή η κίνηση ξεκίνησε υπό τις επιταγές της τρόικας, αφού ήταν το μεσοπρόθεσμο που κατοχύρωνε τα ίδια δικαιώματα στην ελληνική αγορά εργασίας των αποφοίτων ευρωπαϊκών κολλεγίων με τους αντίστοιχους των αποφοίτων δημόσιων πανεπιστημίων, και ολοκληρώθηκε μέσω της πράξης αυτής. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, με τα κατακερματισμένα και υπερειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα, θα έχουν ακριβως τα ίδια δικαιώματα να εργαστούν στο Δημόσιο, να παίρνουν προαγωγές που προϋποθέτουν τυπικά προσόντα κ.λπ. με  τους αποφοίτους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Προφανώς, βασικός στόχος πέρα από την αύξηση της κερδοφορίας των ιδιοκτητών των ιδιωτικών κολλεγίων, είναι να λειτουργήσουν αυτά σαν μοχλός πίεσης για τη διάλυση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου και τη συμπίεση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ προς τα κάτω, γιατί ασφαλώς ένα ενιαίο, ισχυρό πτυχίο, ένας απόφοιτος
που έχει συλλογικές αναπαραστάσεις, ένας μελλοντικός εργαζόμενος που δεν έχει διαμορφωθεί με την πλήρη εξατομίκευση, την υπακοή και την χαμηλή προσδοκία που απλόχερα προσφέρει η λειτουργία των ιδιωτικών κολλεγίων, είναι στοιχεία που δεν είναι “ανταγωνιστικά”, δεν αντιστοιχούν στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεν εξυπηρετούν εν τέλει τις ανάγκες της αγοράς.
  Η δεύτερη επιθετική κίνηση που το φοιτητικό και πανεκπαιδευτικό κίνημα θα καλεστεί να απαντήσει άμεσα είναι το προχώρημα του Καλλικράτη στην εκπαίδευση, του σχεδίου Αθηνά, δηλαδή των καταργήσεων-συγχωνεύσεων τμημάτων. Το υπουργείο έχει δώσει διορία στις πρυτανικές αρχές και στα τμήματα να καταθέσουν μέχρι την 1η Δεκέμβρη πρόταση “αλλαγής χάρτη” στα ιδρύματα, στήνοντας ακόμα ένα προσχηματικό διάλογο για αποφάσεις που όλοι γνωρίζουν ότι έχουν ήδη ληφθεί. Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κίνηση έρχεται να προστεθεί στις απολύσεις διοικητικών και 407, στις σφοδρές περικοπές στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στη συνολικότερη προσπάθεια να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Οι ίδιοι λοιπόν που τόσα χρόνια μας έλεγαν ότι διασπώνται γνωστικά αντικείμενα για “πληρέστερη, πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση”, οι ίδιοι που απέναντι στους αγώνες των φοιτητών για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο πτυχίο τους μιλούσαν για μια παιδεία που υποχρεούται να δίνει γνώσεις και όχι θέσεις εργασίας, κλείνουν τώρα τα τμήματα με τη δικαιολογία πως δεν είναι αρκετά παραγωγικά και δε συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς.
  Στην Πάτρα, η κατεύθυνση αυτή έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται εντόνως. Ανάμεσα στις αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, περιλαμβάνει το κλείσιμο του τμήματός μας, της Επιστήμης των Υλικών,αλλά και της Αρχιτεκτονικής (δυο τμήματα δηλαδή που έχουν πληγεί περισσότερο από τις απολύσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού), Γεωλογικού, Φιλολογίας και Οικονομικών Επιστημών καθώς και τη συγχώνευση Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Όλα αυτά χωρίς καμία προετοιμασία, κυνηγώντας την προθεσμία της 15ης Δεκέμβρη για να προλάβουνε τα μηχανογραφικά της επόμενης χρονιάς, όλα αυτά σε πλήρη αδιαφορία για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων αυτών. Και το χειρότερο, η πρυτανική αρχή και η σύγκλητος, ενώ βλέπει το Πανεπιστήμιο να διαλύεται, εργαζόμενους να απολύονται και φοιτητές να μένουν μετέωροι, σαν να μην έφτανε η έτσι κι αλλιώς τραγική εργασιακή ανασφάλεια που τους περιμένει όλους, περιορίζεται στο να πει απλώς ότι δε δίνεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας γι αυτή την κίνηση.
  Ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι κινήσεις συνοδεύονται από μια ανευ προηγουμένου προσπάθεια να εφαρμοστεί η αξιολόγηση στα ιδρύματα. Οι βεβιασμένες κινήσεις συγκρότησης παντού μονάδων εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτή η διαδικασία έρχεται ακριβώς για να κρίνει τα πανεπιστήμια με όρους κολλεγίου, σύνδεσης με την αγορά, παραγωγής αποφοίτων πειθήνιων και πειθαρχημένων. Έχουν ανάγκη μια αξιολόγηση που να κρίνει τα ιδρύματα ως αντιπαραγωγικά για να διευκολυνθεί το κλείσιμό τους και το πέταγμα φοιτητών κι εργαζόμενων στο δρόμο. Έχουν ανάγκη μια αξιολόγηση που θα υποβαθμίζει την προσφορά του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου προς όφελος των κολλεγίων. Έχουν ανάγκη μια αξιολόγηση που στην τελική θα θέτει κι ένα απλό δίλημμα: ή συμμορφώνεστε, εφαρμόζετε το νόμο, σταματάτε τις αντιδράσεις, ή δεν χρηματοδοτήστε, υποβαθμίζεστε, στην τελική σας βάζουμε λουκέτο.
  Το φοιτητικό κίνημα δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπο με τέτοιους εκβιασμούς. Όπως το 06 και το 07 άφησε νόμους στα χαρτιά, όπως πέρσι μπλόκαρε στην ουσία την εφαρμογή κάθε πτυχής του νομου, έτσι και φέτος δε θα υποταχθεί, δε θα μείνει στο περιθώριο. Οφείλουμε, σε συντονισμό και με το κινητοποιούμενο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με όλο τον αγωνιζόμενο λαό, να δώσουμε από κοινού τη μάχη να μπλοκαριστούν στην πράξη όλες οι αντεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Άλλωστε, αν δείχνουν κάτι αυτές οι σπασμωδικές και βεβιασμένες κινήσεις του υπουργείου, είναι ακριβώς ότι φοβάται τις αντιδράσεις μας. Εμείς λοιπόν απαντάμε πως καλά κάνουν και μας φοβούνται! Η Σύνοδος Πρυτάνεων την Παρασκευή θα είναι μόνο το πρώτο μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε καμία εξίσωση με τα κολλέγια, καμία κατάργηση και συγχώνευση, καμία περικοπή σε συγγράματα και παροχές, καμία διάλυση εν τέλει του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου, και σε αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές!

      ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Ανατροπή της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και της αντιλαϊκής της πολιτικής.
  • Ανατροπή του Μνημονίου και του συνόλου των αντιλαϊκών πολιτικών. Διαγραφή του δημοσίου χρέους.
  • Ανυπακοή – ρήξη με την ΕΕ. Απεγκλωβισμός της χώρας από Μπολόνια - ΚΕΧΑΕ και από όλες τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Άμεση απόσυρση  του Νόμου Διαμαντοπούλου μαζί με τις τροπολογίες του και του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
  • Καμία συγκρότηση Συμβουλίων Διοίκησης στα πανεπιστήμια, στη βάση του ν.4009.
  • Κανένα κλείσιμο/συγχώνευση τμήματος- καμία εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά.
  • Απόσυρση της οδηγίας 36/05 της ΕΕ και του νόμου για τα ΚΕΣ, καμία αναθεώρηση του άρθρου 16 και συνολικά του Συντάγματος, όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
  • Απόσυρση των νόμων για την Αξιολόγηση, Διά Βίου Μάθηση, Πιστωτικές Μονάδες, τα Μεταπτυχιακά και την Έρευνα. Της Βάση του 10 και του Νέου Συστήματος Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Όχι στα ιδιωτικοοικονομικά – ανταποδοτικά κριτήρια λειτουργίας στην εκπαίδευση.
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Το άσυλο ανήκει στο λαό. Διεύρυνσή του σε σχολεία και χώρους δουλειάς.
  • Όχι στον κατακερματισμό της εκπαίδευσης, την πολυδιάσπαση της σπουδάζουσας και μαθητικής νεολαίας σε ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ. Κατάργηση των ΚΕΣ – ΙΕΚ.
  • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους με μία σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο και όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο πτυχίο.
  • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.  Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Ανέγερση νέων εστιών και τμηματική ανακατασκευή των ήδη υπαρχουσών. Μόνιμο, δημόσιο και επαρκές προσωπικό για τις ανάγκες των εστιών.
  • Ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης της φοιτητικής μέριμνας που θα χρηματοδοτείται με αυτόνομο κονδύλι του κρατικού. Καμία παρακράτηση δωματίων από τους διαχειριστές των εστιών. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι στους οικότροφους.
  • Ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης
  • Όχι στο μέλλον της ανεργίας, της λιτότητας, της εργασιακής ανασφάλειας, στις απολύσεις, τις νέες ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, την εργοδοτική τρομοκρατία, τα ΣΔΙΤ, το καθεστώς της υπενοικίασης εργαζομένων, τις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους, μόνιμη και σταθερή με παράλληλη αύξηση των αποδοχών. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.Αυξήσεις στους μισθούς.
  • Μπλόκο στην πολεμική έρευνα, τον τρομονόμο, τον Ευρωτρομονόμο, την Ευρωσυνθήκη. Να καταργηθούν τα ΜΑΤ και οι ειδικές δυνάμεις καταστολής. Έξω οι δυνάμεις καταστολής από το κέντρο της Αθήνας. Αφοπλισμός της αστυνομίας – Κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων.
  • Διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης Τμήματος για το ζήτημα του σχεδίου Αθηνά και για φοιτητικά θέματα. Δωρεάν εργαστηριακές ποδιές για όλους τους φοιτητές. Καμία απουσία σε κανένα φοιτητή μέχρι να γίνει Γ.Σ.Τ. και να διευθετηθεί το ζήτημα αυτό.


                    ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Μαζική Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπεύθυνου καθηγητή του εργαστηρίου Χημείας Ι, κου Μπακανδρίτσου, τη Δευτέρα 3/12, στις 11:00. Απαιτούμε να παρθούν πίσω οι απουσίες των φοιτητών και να αναπληρωθεί το εργαστήριο που έχασαν.
  • Πορεία του φοιτητικού συλλόγου και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενόψει της συνόδου πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του καζίνο του Ρίου, από κοινού με άλλους φορείς του παν/μίου, την Παρασκευή 30/11, στις 17:00 .
  • Εκδήλωση- συζήτηση του Φοιτητικού Συλλόγου από κοινού με ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικούς του τμήματος για τον νέο νόμο Αρβανιτόπουλου και το σχέδιο Αθηνά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την Τρίτη 4/11 και ώρα 12:00 στο ΑΘΕ3.
  • Νέα Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου την Τετάρτη 5/12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου