ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ/ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ, ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ: ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΑΧΗ



 Μετά την πρώτη επιθετική κίνηση του υπουργείου για φέτος, το πέρασμα με τον πλέον αντιδραστικό και απονομιμοποιημένο τρόπο των Συμβουλίων Διοίκησης κατά κύριο λόγο μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, φαίνεται να προετοιμάζεται ο νέος κύκλος επίθεσης. Έχοντας δει τη μαζική απάντηση του φοιτητικού και του ευρύτερου εκπαιδευτικού κινήματος, μέσω των καταλήψεων και των διαδηλώσεων των φοιτητών, των απεργιών και των κινητοποιήσεων εκπαιδευτικών και διοικητικών, το υπουργείο προσπαθεί να προχωρήσει την εφαρμογή κομματιών του νόμου που από τη μία θα εγγυηθούν το πέρασμα όλου το νόμου σε επόμενη φάση, από την άλλη αποτελούν κινήσεις σε κατεύθυνση κατάργησης κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
  Εν μία νυκτί, το υπουργείο Παιδείας κατάφερε, μέσω μιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου, να εξισώσει όχι μόνο τα πτυχία, αλλά και τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά των δημόσιων ιδρυμάτων με αυτά των ιδιωτικών Κολεγίων στην Ελλάδα, ευρωπαϊκών και αμερικάνικων συμφερόντων. Αυτό που το φοιτητικό κίνημα αντιπάλεψε σθεναρά όλα τα προηγούμενα χρόνια, την μεταρρύθμιση του άρθρου 16, επιχειρείται να περάσει στα ψιλά, με ακόμα μια στο σωρό κινήσεων της κυβέρνησης που κατάντησε το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Αυτή η κίνηση ξεκίνησε υπό τις επιταγές της τρόικας, αφού ήταν το μεσοπρόθεσμο που κατοχύρωνε τα ίδια δικαιώματα στην ελληνική αγορά εργασίας των αποφοίτων ευρωπαϊκών κολλεγίων με τους αντίστοιχους των αποφοίτων δημόσιων πανεπιστημίων, και ολοκληρώθηκε μέσω της πράξης αυτής. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, με τα κατακερματισμένα και υπερειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα, θα έχουν ακριβως τα ίδια δικαιώματα να εργαστούν στο Δημόσιο, να παίρνουν προαγωγές που προϋποθέτουν τυπικά προσόντα κ.λπ. με  τους αποφοίτους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Προφανώς, βασικός στόχος πέρα από την αύξηση της κερδοφορίας των ιδιοκτητών των ιδιωτικών κολλεγίων, είναι να λειτουργήσουν αυτά σαν μοχλός πίεσης για τη διάλυση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου και τη συμπίεση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ προς τα κάτω, γιατί ασφαλώς ένα ενιαίο, ισχυρό πτυχίο, ένας απόφοιτος που έχει συλλογικές αναπαραστάσεις, ένας μελλοντικός εργαζόμενος που δεν έχει διαμορφωθεί με την πλήρη εξατομίκευση, την υπακοή και την χαμηλή προσδοκία που απλόχερα προσφέρει η λειτουργία των ιδιωτικών κολλεγίων, είναι στοιχεία που δεν είναι “ανταγωνιστικά”, δεν αντιστοιχούν στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεν εξυπηρετούν εν τέλει τις ανάγκες της αγοράς.

  Η δεύτερη επιθετική κίνηση που το φοιτητικό και πανεκπαιδευτικό κίνημα θα καλεστεί να απαντήσει άμεσα είναι το προχώρημα του Καλλικράτη στην εκπαίδευση, του σχεδίου Αθηνά, δηλαδή των καταργήσεων-συγχωνεύσεων τμημάτων. Το υπουργείο έχει δώσει διορία στις πρυτανικές αρχές και στα τμήματα να καταθέσουν μέχρι την 1η Δεκέμβρη πρόταση “αλλαγής χάρτη” στα ιδρύματα, στήνοντας ακόμα ένα προσχηματικό διάλογο για αποφάσεις που όλοι γνωρίζουν ότι έχουν ήδη ληφθεί. Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κίνηση έρχεται να προστεθεί στις απολύσεις διοικητικών και 407, στις σφοδρές περικοπές στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στη συνολικότερη προσπάθεια να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Οι ίδιοι λοιπόν που τόσα χρόνια μας έλεγαν ότι διασπώνται γνωστικά αντικείμενα για “πληρέστερη, πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση”, οι ίδιοι που απέναντι στους αγώνες των φοιτητών για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο πτυχίο τους μιλούσαν για μια παιδεία που υποχρεούται να δίνει γνώσεις και όχι θέσεις εργασίας, κλείνουν τώρα τα τμήματα με τη δικαιολογία πως δεν είναι αρκετά παραγωγικά και δε συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς.

  Στην Πάτρα, η κατεύθυνση αυτή έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται εντόνως. Ανάμεσα στις αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, περιλαμβάνει το κλείσιμο του τμήματός μας, της Επιστήμης των Υλικών,της Αρχιτεκτονικής (δυο τμήματα δηλαδή που έχουν πληγεί περισσότερο από τις απολύσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού),  Φιλολογίας και Οικονομικών Επιστημών καθώς και τη συγχώνευση Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Όλα αυτά χωρίς καμία προετοιμασία, κυνηγώντας την προθεσμία της 15ης Δεκέμβρη για να προλάβουνε τα μηχανογραφικά της επόμενης χρονιάς, όλα αυτά σε πλήρη αδιαφορία για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων αυτών. Και το χειρότερο, η πρυτανική αρχή και η σύγκλητος, ενώ βλέπει το Πανεπιστήμιο να διαλύεται, εργαζόμενους να απολύονται και φοιτητές να μένουν μετέωροι, σαν να μην έφτανε η έτσι κι αλλιώς τραγική εργασιακή ανασφάλεια που τους περιμένει όλους, περιορίζεται στο να πει απλώς ότι δε δίνεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας γι αυτή την κίνηση.

  Ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι κινήσεις συνοδεύονται από μια ανευ προηγουμένου προσπάθεια να εφαρμοστεί η αξιολόγηση στα ιδρύματα. Οι βεβιασμένες κινήσεις συγκρότησης παντού μονάδων εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτή η διαδικασία έρχεται ακριβώς για να κρίνει τα πανεπιστήμια με όρους κολλεγίου, σύνδεσης με την αγορά, παραγωγής αποφοίτων πειθήνιων και πειθαρχημένων. Έχουν ανάγκη μια αξιολόγηση που να κρίνει τα ιδρύματα ως αντιπαραγωγικά για να διευκολυνθεί το κλείσιμό τους και το πέταγμα φοιτητών κι εργαζόμενων στο δρόμο. Έχουν ανάγκη μια αξιολόγηση που θα υποβαθμίζει την προσφορά του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου προς όφελος των κολλεγίων. Έχουν ανάγκη μια αξιολόγηση που στην τελική θα θέτει κι ένα απλό δίλημμα: ή συμμορφώνεστε, εφαρμόζετε το νόμο, σταματάτε τις αντιδράσεις, ή δεν χρηματοδοτήστε, υποβαθμίζεστε, στην τελική σας βάζουμε λουκέτο.

  Το φοιτητικό κίνημα δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπο με τέτοιους εκβιασμούς. Όπως το 06 και το 07 άφησε νόμους στα χαρτιά, όπως πέρσι μπλόκαρε στην ουσία την εφαρμογή κάθε πτυχής του νομου, έτσι και φέτος δε θα υποταχθεί, δε θα μείνει στο περιθώριο. Οφείλουμε, σε συντονισμό και με το κινητοποιούμενο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με όλο τον αγωνιζόμενο λαό, να δώσουμε από κοινού τη μάχη να μπλοκαριστούν στην πράξη όλες οι αντεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Άλλωστε, αν δείχνουν κάτι αυτές οι σπασμωδικές και βεβιασμένες κινήσεις του υπουργείου, είναι ακριβώς ότι φοβάται τις αντιδράσεις μας. Εμείς λοιπόν απαντάμε πως καλά κάνουν και μας φοβούνται! Η Σύνοδος Πρυτάνεων την Παρασκευή θα είναι μόνο το πρώτο μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε καμία εξίσωση με τα κολλέγια, καμία κατάργηση και συγχώνευση, καμία περικοπή σε συγγράματα και παροχές, καμία διάλυση εν τέλει του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου, και σε αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές!

• Δεν θα αφήσουμε να κλείσει/συγχωνευθεί καμία σχολή!
• Όλοι στη Γενική συνέλευση του Φ.Σ. την Τετάρτη, 28/11 στις 13:00 στο ΑΘΕ 3. Απαντάμε με συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου