ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ


Πριν από 3 εβδομάδες, η προσπάθεια του Υπουργείου και της Πρυτανικής Αρχής να γίνει η εκλογή του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών απέτυχε παταγωδώς, αφού η συντονισμένη κίνηση των Φοιτητικών Συλλόγων, των καθηγητών και των διοικητικών που είχαν πάρει απόφαση να μην επιτρέψουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, να καταλάβουν την Πρυτανεία είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της διαδικασίας συγκρότησης του συγκεκριμένου οργάνου.
Μετά από τη νίκη αυτή που σημείωσαν οι φοιτητές, το υπουργείο προχώρησε σε μια πλήρως πραξικοπηματική κίνηση, τη διαδικασία δηλαδή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, προκειμένου να συγκροτήσει το Συμβούλιο Διοίκησης, το όργανο εκείνo που θα έρθει να εφαρμόσει μέχρι τέλους το νόμο Αρβανιτόπουλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

 Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, που είχαν πάρει ξεκάθαρη απόφαση στις Γενικές τους Συνελεύσεις να μπλοκάρουν και αυτή τη διαδικασία, προχώρησαν σε 3ήμερη, μαζική κατάληψη, τόσο της Πρυτανείας, όσο και του Κέντρου Δικτύου, όπου και βρίσκονταν ο server που προμήθευε τους κωδικούς στους καθηγητές που ήθελαν να ψηφίσουν. Ωστόσο, οι αντικειμενικές δυσκολίες που είχε το μπλοκάρισμα μιας τέτοιας διαδικασίας, αφού ο server που συγκέντρωνε τα αποτελέσματα βρισκόταν στην Αθήνα, σε συνδυασμό με το μεγάλο ζήλο που επέδειξε ο Πρύτανης ο οποίος ζητούσε από τους καθηγητές να πάρουν τους κωδικούς τους νωρίτερα από την ημέρα της ψηφοφορίας, δεν επέτρεψε στους Φοιτητικούς Συλλόγους να μπλοκάρουν και τη συγκεκριμένη διαδικασία, με αποτέλεσμα να εκλεγούν τελικά οι 8 πανεπιστημιακοί που θα αποτελούν μέρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην ανακοίνωση της, η πρυτανική αρχή εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία στα εκλεγμένα μέλη του συμβουλίου στο δύσκολο έργο τους. Εμείς από τη μεριά μας, τους εγγυόμαστε ότι το έργο τους, η διάλυση δηλαδή του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου, θα είναι δύσκολο! Και ότι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα είναι εκεί όποτε το πλήρως απονομιμοποιημένο αυτό όργανο αποφασίσει να συνεδριάσει. Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει διοικητές στο πανεπιστήμιο του Μνημονίου, αλλά οι φοιτητές δεν είναι και δε θα γίνουν διοικούμενοι! Η κίνηση του Υπουργείου να εφαρμόσει τέτοιες πρακτικές, το γεγονός πως τα Συμβούλια διοίκησης συγκροτούνται 1,5 χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου και μάλιστα με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μακριά και έξω απ το Πανεπιστήμιο που τόσο θέλουν να διοικήσουν δείχνει ξεκάθαρα πως οι φοιτητές, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, τη λήψη και την υλοποίηση αγωνιστικών αποφάσεων, μπορούν να κερδίσουν πράγματα (όπως κατάφεραν και με την κατοχύρωση των επί πτυχίω εξεταστικών) μπορούν να βάλλουν εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Αλλά ακόμα περισσότερο, η κίνηση αυτή του υπουργείου, δείχνει ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση φοβάται ειδικά σε αυτή τη συγκυρία με τα νέα μέτρα και το Μνημόνιο 3 που ψηφίστηκε από μόλις 153 βουλευτές, να βρει απέναντι της το φοιτητικό κίνημα στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού! Χρέος δικό μας, δεν είναι άλλο από το να κάνουμε το φόβο τους αυτό εφιάλτη! Να βρεθούμε στις Γενικές μας Συνελεύσεις, την Τετάρτη στην πανευρωπαϊκή απεργία, στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου! Μέσα από το μπλοκάρισμα της εφαρμογής του νόμου στο Πανεπιστήμιο, αλλά και με το συντονισμό και τη σύνδεση με τον αγωνιζόμενο λαό, να συμβάλλουμε και εμείς στην ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και των εκφραστών της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου