ΙΕΚ ΑΚΜΗ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1


 Μας λέγανε ότι ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρειάζεται εξορθολογισμό. Μας λέγανε ότι η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση δεν πλήττεται από το Αθηνά. Μας λέγανε ότι η αναγνώριση των πτυχίων στα ιδιωτικά κολλέγια δεν έχει καμία σχέση με το Αθηνά και δεν πλήττει με κανένα τρόπο τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Μας λέγανε ότι η ποιότητα σπουδών, η σύνδεση με την αγορά εργασίας και η ευαγγελιζόμενη “ανάπτυξη” περνάει εκ των πραγμάτων από την αλλαγή που το σχέδιο Αθηνά προτείνει. Παράλληλα όμως δεν μας λέγανε πολλά και πρώτα απ όλα δε μας λέγανε ποιός είναι αυτός που σχεδιάζει για μας χωρίς εμάς και με ποιά κριτήρια.
 
  Χθες βγήκε στη δημοσιότητα ένα πραγματικό σκάνδαλο που διαλύει σαν πύργο από τραπουλόχαρτα όλα αυτά τα επιχειρήματα. Θα περίμενε κανείς ότι ένα τέτοιο “έργο” που αλλάζει πλήρως το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα θα το αναλάμβανε το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία έστω με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Παρόλο που, όπως ιστορικά έχει αποδειχτεί, αυτές οι αλλαγές κινούνται πάντα σε αντιδραστική κατεύθυνση, μια τέτοια διαδικασία θα τηρούσε έστω κάποια προσχήματα. Αντ'αυτού, το υπουργείο επέλεξε να αναθέσει το έργο της μελέτης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδιωτική εταιρεία χωρίς καν προκύρηξη διαγωνισμού, μια εταιρεία ονόματι ΕEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε του Κωνσταντίνου Ροδόπουλου. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον; Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΚΜΗ! Ναι, τη γνωστή ΑΚΜΗ, αυτή με τα ΙΕΚ και τα λοιπά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

   Ποιός μπορεί πλέον να βγει και να υποστηρίξει ότι το σχέδιο Αθηνά δεν έρχεται σαν πρώτο βήμα για να κάνει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με όρους κολλεγίων; Ποιός μπορεί να υπερασπιστεί ένα νόμο που σχεδιάζεται από την αγορά για την αγορά; Ποιός μπορεί να χει αυταπάτες για τον πραγματικό ρόλο της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε αυτή την διαδικασία; Ποιός μπορεί να αρνηθεί ότι κεντρικός σκοπός της είναι να απαξιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια και να υποβαθμίσει τα πτυχία τους; Άραγε οι υποστηρικτές της αναγκαιότητας εξορθολογισμού από κύκλους καθηγητών και από τη ΔΑΠ θα βγουν να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο στηρίζοντας αυτή την κατεύθυνση;
 

  Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά. Όπως εδώ και τόσο καιρό, έτσι και από δω και πέρα, μέσα από τις μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, σε συντονισμό με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης θα συνεχίσουμε να δίνουμε το στίγμα της μαχητικότητας και του αγώνα. Το σχέδιο Αθηνά και ότι αυτό πρεσβεύει θα ανατραπεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου