Πλαίσιο Απόφασης Γενικής Συνέλευσης 27/3



 
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ


 Η επίθεση που δέχονται τα εργαζόμενα στρώματα και η νεολαία φαίνεται να τείνει πλέον σε ένα οριακό σημείο. Όλα τα επιχειρήματα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, που χρησιμοποιήθηκαν για την εμπέδωση των αντιλαϊκών μέτρων του προηγούμενου διαστήματος, βασίζονταν κυρίως στο πρόταγμα της υποτιθέμενης “ανάπτυξης”. Το θέμα είναι ότι αυτή η ανάπτυξη, είτε έρθει είτε δεν έρθει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η απόλυτη λιτότητα, η εξαφάνιση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι μισθοί πείνας, οι ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές, η υποβάθμιση της εκπαίδευσης, η απαξίωση μιας ολόκληρης γενιάς.
  Μας έλεγαν ότι πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι απέναντι σε αυτή την πολιτική. Ότι πρέπει να “κάνουμε όλοι μαζί θυσίες” για να σωθεί η χώρα. Ότι η παραμονή στο ευρώ είναι ανώτερη εθνική ανάγκη από την αξιοπρεπή ζωή των κατοίκων της χώρας. Ότι σε τελική ανάλυση αυτή η κατάσταση κοινωνικής διάλυσης είναι η σωστή κι ότι αυτά τα μέτρα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και καιρό. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα όμως ότι η Ελλάδα πράγματι αποτελούσε ένα πειραματόζωο για την ανάπτυξη των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών σε μια σειρά από χώρες, με τρανταχτότερο παράδειγμα της περιόδου τη γειτονική Κύπρο. Τα μέτρα που ανακοίνωσε το
Eurogroup έχει ήδη γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να περάσουν από την κυπριακή βουλή και, ταυτόχρονα, δεν είναι παρά η αρχή μιας σωρείας τέτοιων μέτρων. Ο λαός της Κύπρου, όπως ο ελληνικός, ο ισπανικός και τόσοι άλλοι, τώρα αρχίζει πραγματικά να δοκιμάζεται.
  Οι κατευθύνσεις αυτές όμως δεν έχουν περάσει όσο αναίμακτα θα ήθελαν οι εμπνευστές τους. Από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, τις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τις πλατείες, τα νέα κινήματα που δε διστάζουν να πειραματίζονται με νέες μορφές πάλης, αυτοδιαχείρισης κι αλληλεγγύης, όλα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα συνεχίσουν να παλεύουν, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και τους διαχειριστές τους. Με την Ευρωζώνη να βρίσκεται πλέον στο χείλος της διάλυσης και τα κινήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να έχουν αναβαθμιστεί, καθήκον όλων των λαών και άρα και του δικού μας είναι να συνεχίσει τον ανυποχώρητο αγώνα εκεί που εργάζεται, ζει και αναπαράγεται.

Το σχέδιο Αθηνά θα μείνει σχέδιο
  Το τελευταίο διάστημα η νεολαία, που πολλοί βιάστηκαν να την θεωρήσουν υποταγμένη, κινηματικά υποτονική και αναποτελεσματική, έχει συμβάλλει πολύ ενεργά στην ανάπτυξη κινηματικών δραστηριοτήτων. Από την μεγάλη συμμετοχή της σε επιμέρους κινήματα όπως τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, ως τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο Αθηνά από ΑΕΙ και ΤΕΙ πανελλαδικά, η νεολαία επανέρχεται όλο και πιο μαζικά και δυναμικά στο δρόμο του αγώνα.
 Από την κυβέρνηση όμως έχει γίνει σαφές εδώ και καιρό ότι το μέλλον που ετοιμάζουν για εμάς δε μπορεί να αφήνει απ’ έξω την εκπαίδευση. Δε μπορεί δηλαδή σε ένα τοπίο κοινωνικής εξαθλίωσης να υπάρχουν εργαζόμενοι με δικαιώματα που να μπορούν να διαπραγματεύονται με αξιοπρέπεια τις εργασιακές τους συνθήκες με συλλογικούς όρους. Όπως δε ταιριάζει στην κυβέρνηση που καθημερινά ξεπουλάει τα κοινωνικά αγαθά, καθιστώντας τα απρόσιτα για το λαό και τη νεολαία, ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν που θα καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών για σίτιση και στέγαση και θα παρέχει σπουδές με αξιοπρέπεια. Αναδεικνύεται λοιπόν ως κεντρική τομή η διαδικασία προχωρήματος της αναδιάρθρωσης μέσω της εφαρμογής του νόμου Αρβανιτόπουλου αλλά και του σχεδίου Αθηνά. Η δίασπαση των γνωστικών αντικειμένων και των προγραμμάτων σπουδών, οι διαγραφές φοιτητών αλλά και η πρόσδεση κάθε εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας στα κριτήρια της αγοράς διαμορφώνουν το πεδίο  της ”νέας” εκπαίδευσης που οραματίζεται η κυβέρνηση.  Τέλος, το σχέδιο «Αθηνά» χρησιμοποιεί την αξιολόγηση σαν μοχλό πίεσης για όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ο κίνδυνος του κλεισίματος – ειδικά για τις σχολές που δεν θα θεωρηθούν «αποδοτικές» - θα έχει ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τις ανάγκες της αγοράς, τη διάσπαση των πτυχίων σε δύο κύκλους με εισαγωγή διδάκτρων.
 Κι όμως, το υπουργείο Παιδείας επιμένει να κλείνει μάτια και αυτιά στις θυελλώδεις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το σχέδιο Αθηνά, και από τους φοιτητές και το σύνολο τις πανεπιστημιακής κοινότητας και από μια σειρά άλλους φορείς. Ο υφυπουργός παιδείας έφτασε στο σημείο να πει στη Βουλή ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του καμία απολύτως αντίδραση στο σχέδιο Αθηνά από κανένα πανεπιστημιακό φορέα. Ο υπουργός Παιδείας σκέφτεται ανοιχτά να περνάει τις τομές του σχεδίου Αθηνά με προεδρικά διατάγματα. Ο φόβος τους για το φοιτητικό κίνημα, απόλυτα δικαιολογημένα, φαίνεται να έχει κορυφωθεί.
  Ταυτόχρονα, υπάρχει συντονισμένη επιθετική κίνηση σε όλα τα ιδρύματα για την κάμψη του φοιτητικού κινήματος. Σε μια σειρά ιδρύματα πανελλαδικά, όπως το ΑΠΘ, το ΕΜΠ, η ΑΣΟΕΕ, έχει προσπαθηθεί να απαξιωθεί στην πράξη το άσυλο, ακριβώς γιατί αντιλαμβάνονται ότι η νομική κατάργησή του δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει νομιμοποίηση από το λαό και τη νεολαία. Η κατεύθυνση αυτή μας ήρθε και στην Πάτρα και μάλιστα ντυμένη με ρατσιστική επένδυση. Την Παρασκευή που μας πέρασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιωτάκης, εντελώς απρόκλητα, κάλεσε την Αστυνομία για να απομακρύνει οικογένειες Ρομά που κατοικούν στα περίχωρα του Πανεπιστημίου. Η κίνηση αυτή βρήκε άμεση αντίδραση από μια σειρά φοιτητικούς συλλόγους και μεμονωμένους αγωνιστές που προχώρησαν άμεσα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία, ενώ το κτίριο τέλεσε υπό κατάληψη όλο το τριήμερο.
  Δηλώνουμε ξεκάθαρα απέναντι σε κάθε αντιδραστική αρχή, σε κάθε υπουργό, σε κάθε πρύτανη πως όσο κι αν επιμένουν να αγνοούν το φοιτητικό κίνημα, όσο προκλητικοί και αν γίνονται, όσο και αν θίγουν τα συλλογικά μας συμφέροντα θα συνεχίσουμε να τους δίνουμε τις απαντήσεις που τους αρμόζουν. Οι φοιτητές και η νεολαία συνολικά πάντα αποτελούσαν αυτή την κοινωνική κατηγορία που δεν υποτάσσεται στο μέλλον που  της ετοιμάζουν. Στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού, ας δικαιώσουμε αυτή την παρακαταθήκη και ας παλέψουμε για ό,τι μας ανήκει.

      ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Πτυχία και σπουδές με αξία – Καμία εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της συνεχούς επανακατάρτισης – εργασιακής περιπλάνησης . Το πτυχίο να κατοχυρώνει όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα που του αντιστοιχούν και να αποτελεί τη μόνη προυπόθεση για δουλειά .
  • Δημόσια και δωρεάν Παιδεία : Χωρίς δίδακτρα , με ποιοτικές εστίες (σίτιση στέγαση ) και δωρεάν παρόχη όλων των απαραίτητων υλικών για τις σπουδές μας (βιβλία , υλικά εργαστηρίου κ.τ.λ. ) αλλά και περισσότερη δημοκρατία στο πανεπιστήμιο . Να έχει η ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως οι φοιτητές ως το πιο μαζικό κομμάτι της τον πρώτο λόγο στον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου . Να ορίζουμε συλλογικά κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας μέσα στη σχολή
  • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών  : Μια καθημερινότητα που θα μπορούμε εμείς να ορίζουμε το πως θα κατανείμουμε το χρόνο μας , μακριά από τη λογική των υποχρεωτικών παρακολουθήσεων , των στενών προθεσμιών , της τιμωρίας και της πειθάρχησης


       ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  •  Ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και της   αντιλαϊκής της πολιτικής.
  • Ανατροπή του Μνημονίου και του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων. Διαγραφή του δημοσίου χρέους.

  • Ανυπακοή – ρήξη με την ΕΕ. Απεγκλωβισμός της χώρας από Μπολόνια - ΚΕΧΑΕ και από όλες τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Άμεση απόσυρση  του Νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου. Καμία εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά. 
  • Κανένα συγκροτημένο Συμβούλιο Διοίκησης να μην συνεδριάσει- καμία αναγνώρισή του.
  • Απόσυρση των νόμων για την Αξιολόγηση, Διά Βίου Μάθηση, Πιστωτικές Μονάδες, τα Μεταπτυχιακά και την Έρευνα. 
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Το άσυλο ανήκει στο λαό.     Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16 .Κατάργηση των ΚΕΣ – ΙΕΚ.
  • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους με μία σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο και όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο πτυχίο.
  • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Κανένα χρονικό όριο φοίτησης. Καμία διαγραφή φοιτητών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Ανέγερση νέων εστιών και τμηματική ανακατασκευή των ήδη υπαρχουσών. 
  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους, μόνιμη και σταθερή με παράλληλη αύξηση των αποδοχών. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.  
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.Αυξήσεις στους μισθούς.       

·        
·                                                  ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου σε συντονισμό με όλους τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικούς φορείς στην πανελλαδική-πανεκπαιδευτική πορεία στην Αθήνα την Πέμπτη 28/3 με κατάληψη της σχολής
  • Συμμετοχή στη συναυλία των φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 29/3 στις 6 στα Προπύλαια
  • Υπεράσπιση του ασύλου με κάθε μέσο. Καμία δίωξη στις οικογένειες μεταναστών.
  • Νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων του Φ.Σ. για το πρόγραμμα σπουδών πριν ανοίξει σαν θέμα στο Τμήμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου