Ο Ν.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Χθες συμπληρώθηκαν  23  χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.
Η δολοφονία του Τεμπονέρα είχε συντελεστεί σε μια ιδιαίτερα οξυμένη κινηματικά περίοδο. Επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας τότε, ο υπουργός παιδεία Κοντογιαννόπουλος (μετέπειτα στέλεχος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ!) είχε προσπαθήσει να περάσει ένα ακραία αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο για την παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της. Το πολυνομοσχέδιο αυτό έφερνε εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών, πειθάρχηση φοιτητών και μαθητών, επιβολή ομοιόμορφης εμφάνισης στα σχολεία(ποδιά),  κατάργηση του ασύλου, μείωση των αργιών, μείωνε τη δύναμη των συλλογικών οργάνων (συνελεύσεις κλπ) των φοιτητών και των μαθητών, όριζε συγκεκριμένο χρονικό όριο για τις σπουδές και άλλα.
Για ένα μακρύ χρονικό διάστημα φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί πάλευαν μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία και το εργατικό κίνημα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που με αποφασιστικότητα ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση (ιδιωτικοποιήσεις κλπ). Τον Ιανουάριο του 1991 και ενώ το εκπαιδευτικό κίνημα είχε φουντώσει τον αγώνα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο με καταλήψεις σχολείων και μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια, η Νέα Δημοκρατία έβαλε μπροστά το μηχανισμό διάλυσης του αγώνα. “Αγανακτισμένοι γονείς” και τραμπούκοι ΟΝΝΕΔίτες προσπαθούν να σπάσουν τις καταλήψεις στα σχολεία με κάθε μέσο, κατόπιν εσωκομματικής συνεννόησης.
Στην Πάτρα, το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου, αλληλέγγυοι στον αγώνα των μαθητών καθηγητές σπεύδουν στα σχολεία της περιοχής για να βοηθήσουν τους μαθητές και να διαφυλάξουν την ακεραιότητά τους από τα πάσης φύσεως φασιστοειδή. Εκείνη τη νύχτα, λαμβάνει χώρα σύγκρουση μεταξύ οπλισμένων ΟΝΝΕΔιτών που θέλουν να σπάσουν την κατάληψη του 3ου Λυκείου Πάτρας και των αλληλέγγυων καθηγητών. Αποτέλεσμα, ο Τεμπονέρας να θεωρείται κλινικά νεκρός από το θανάσιμο χτύπημα με σιδερολοστό που δέχτηκε στο κεφάλι από τον Γιάννη Καλαμπόκα, στέλεχος τότε της τοπικής ΟΝΝΕΔ.
Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της 9ης Ιανουαρίου 1991, ο καθηγητής αφήνει την τελευταία του πνοή. Η δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή πυροδοτεί τεράστιες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία η οποίες εκφράζονται με τεράστιες διαδηλώσεις, καταλήψεις και συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία επιτίθεται στους διαδηλωτές. Ο ανένδοτος αγώνας του πανεκπαιδευτικού μετώπου τελικά κατάφερε να τσακίσει και να ανατρέψει το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο, δείχνοντας έντονα ότι οι κοινοί συλλογικοί αγώνες του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος μπορούν να νικήσουν.
Είναι χρέος όλων μας να τιμήσουμε τη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα, όχι με τη μορφή του μνημόσυνου, αλλά όπως ο ίδιος θα ήθελε, με συλλογικούς αγώνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία και τελικά για μια άλλη κοινωνίαΓια να δοθεί μια απάντηση ότι το κίνημα δεν ξεχνά και τιμά τους νεκρούς του, απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης, των μηχανισμών της και του παρακράτους, που τότε στοχοποιούσαν τον αγωνιζόμενο κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας γενικά αλλά και τις καταλήψεις δημοσίων και κοινωνικών χώρων, όπως και σήμερα.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 9/1/2014, στις 6 μ.μ., έξω από το Σχολικό Συγκρότημα Ν.Τεμπονέρα»,  στα Ψηλά Αλώνια, όλοι στην πορεία που θα ακολουθήσει στο κέντρο της πόλης.
Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ, ΜΕ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ-ΚΑΡΦΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου