Οι μάχες που δώσαμε κι οι μάχες που έρχονται...




Ήδη από την αρχή της χρονιάς με εξαγγελίες και νομοθετικές διατάξεις το υπουργείο παιδείας φαίνεται να προσπαθεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο διάλυσης του Δημόσιου και Δωρεάν πανεπιστημίου, όπως μπορεί να το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η πρώτη κεντρική μάχη που έδωσε το φοιτητικό κίνημα ήταν απέναντι στα συμβούλια ιδρύματος, ένα όργανο το οποίο ψηφίστηκε με τον πλέον αντιδραστικό αλλά παράλληλα απονομιμοποιημένο τρόπο και έρχεται επί της ουσίας να εγγυηθεί την αυταρχική λειτουργία του πανεπιστημίου, αποκομμένο πλήρως από τα πιο οργανικά κομμάτια του πανεπιστημίου όπως είναι οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, αλλά και την εφαρμογή του νόμου Αρβανιτόπουλου και συνολικότερα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Ιδιωτικά κολλέγια Vs δημόσιο πανεπιστήμιο
Η επόμενη επιθετική κίνηση από πλευράς υπουργείου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι η εξίσωση των πτυχίων, καθώς και των μεταπτυχιακών και διδακτορικών, των ιδιωτικών κολλεγίων (ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ) με αυτά των Δημόσιων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που ψηφίστηκε εν μια νυκτί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Πέραν της αύξησης της κερδοφορίας των ιδιοκτητών των κολλεγίων, στόχος είναι να λειτουργήσουν και σα μοχλός πίεσης για τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, αφού ένα ενιαίο και ισχυρό πτυχίο, που κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, δεν συνάδει με το τοπίο της εργασίας που θέλουν να διαμορφώσουν, που απαιτεί κατακερματισμένα και απαξιωμένα πτυχία. Δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες  της αγοράς εν τέλει ένα πανεπιστήμιο του οποίου οι απόφοιτοι έχουν συλλογικές αναπαραστάσεις, που δεν έχουν διαμορφωθεί με πλήρη εξατομίκευση και υπακοή στην απομειωμένη προσδοκία που προσφέρει απλόχερα ένα ιδιωτικό κολλέγιο.

«Συν Αθηνά... και τμήμα κλείνει»
Παράλληλα ανοίγει και το ζήτημα με το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολών. Το σχέδιο αυτό έρχεται να προστεθεί στις απολύσεις διοικητικών και συμβασιούχων καθηγητών 407 και γενικά στις σφοδρές περικοπές της χρηματοδότησης στα πλαίσια της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής στο πανεπιστήμιο. Σε σύνδεση με την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά γίνεται πλέον επιτακτικό το προχώρημα της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση με όρους αγοράς των ιδρυμάτων, από τη στιγμή που δεν εναρμονίζονται με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, από τη μία θα δημιουργεί ένα ευνοϊκό πεδίο προκειμένου να συγχωνευτούν ή και να καταργηθούν τμήματα, αφήνοντας ουσιαστικά μετέωρους φοιτητές κι εργαζόμενους, ενώ από την άλλη θα προνομιμοποιεί ένα μοντέλο λειτουργίας αντίστοιχο με αυτό των κολλεγίων και θα κινείται σε μια κατεύθυνση πλήρους ρευστοποίησης των τίτλων σπουδών, εφαρμογής του συστήματος πιστωτικών μονάδων και του ατομικού φακέλου προσόντων,  πολυδιάσπασης των γνωστικών αντικειμένων, άρα και δημιουργία υπερεξειδικευμένων κατευθύνσεων και σπάσιμο των ενιαίων πτυχίων.
Να βάλουμε τα σχέδιά τους σε κρίση!
Το επόμενο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι θα κληθούν να βάλουν αναχώματα σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, οποιαδήποτε προσπάθεια που πάει κόντρα στα συμφέροντά μας και τα κεκτημένα μας. Θα βρεθούμε απέναντι στην προσπάθεια αυταρχικοποίησης του τρόπου διοίκησης του πανεπιστημίου μέσω του συμβουλίου ιδρύματος και των επιμέρους τμημάτων, όπου ουσιαστικά αναιρείται το δικαίωμα του φοιτητικού κινήματος  να παρεμβαίνει και να έχει λόγο σε αυτά. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο φοιτητικός σύλλογος θα εκπροσωπείται από ένα μόνο άτομο στα τμήματα, τα οποία πλέον θα αποστερούνται της λειτουργίας που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αφού πλέον οι οικονομικές και διοικητικές τους αρμοδιότητες θα υπάγονται αλλού. Τέλος, οποιαδήποτε σκέψη για περικοπή των φοιτητικών παροχών, εισαγωγής διδάκτρων, κατάργηση συγγραμμάτων κτλ  θα αποτελεί casus belli για το φοιτητικό κίνημα, όπως στην Αθήνα παραδείγματος χάρη οι φοιτητικοί σύλλογοι με κατάληψη του χώρου όπου τυπώνονταν τα βιβλία εξασφάλισαν τη δωρεάν διανομή τους.
Στη βάση των παραπάνω, οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούνται να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά.
Όλοι στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου την Πέμπτη 20/12 στις 9:00!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου